Неодолива есенска комбинација од вкусови и мириси: Сочен и едноставен колач со јаболка и ореви кој ќе ве врати во детството!

12 ноември, 2020
310359_2374249-profimedia0567240341-ls_ff


Јаболката и оревите прават неодолива есенска комбинација на вкусови и ароми. Овој рецепт им припаѓа на оние докажани класици, кои секогаш воодушевуваат со својот вкус и текстура – тој е совршено мек и сочен, идеален за уживање во топлината на домот со шолја кафе или чај.

Состојки:

100 гр омекнат путер,

100 гр шеќер,

100 гр кафеав шеќер,

2 јајца,

¼ лажици екстракт од ванила,

150 гр брашно,

1 лажица прашок за пециво,

¼ лажици сол,

2 излупени и сецкани јаболка,

50 гр сецкани ореви.

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете плех со хартија за печење. Во голем сад изматете ги омекнатиот путер и шеќерот, користејќи електричен миксер со средна брзина додека не стане лесен и мек. Мешајте едно јајце. Промешајте ванила, брашно, прашок за пециво, цимет и сол. Промешајте сецкани јаболка и ореви. Истурете ја смесата во плех за печење. Печете 40 до 45 минути или додека чепкалка за заби вметната во центарот на тортата не излезе чиста. Изладете околу 10-15 минути. Топлиот колач исечете го на парчиња и послужете го со сладолед.