Неодолива есенска комбинација од вкусови и мириси: Сочен и едноставен колач со јаболка и ореви кој ќе ве врати во детството!
Јаболката и оревите прават неодолива есенска комбинација на вкусови и ароми. Овој рецепт им припаѓа на оние докажани класици, кои секогаш воодушевуваат со својот вкус и текстура – тој е совршено мек и сочен, идеален за уживање во топлината на домот со шолја кафе или чај.
Состојки:
100 гр омекнат путер,
100 гр шеќер,
100 гр кафеав шеќер,
2 јајца,
¼ лажици екстракт од ванила,
150 гр брашно,
1 лажица прашок за пециво,
¼ лажици сол,
2 излупени и сецкани јаболка,
50 гр сецкани ореви.
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете плех со хартија за печење. Во голем сад изматете ги омекнатиот путер и шеќерот, користејќи електричен миксер со средна брзина додека не стане лесен и мек. Мешајте едно јајце. Промешајте ванила, брашно, прашок за пециво, цимет и сол. Промешајте сецкани јаболка и ореви. Истурете ја смесата во плех за печење. Печете 40 до 45 минути или додека чепкалка за заби вметната во центарот на тортата не излезе чиста. Изладете околу 10-15 минути. Топлиот колач исечете го на парчиња и послужете го со сладолед.