ОБРАТНА САРМА! Ова е чудо кое мора да го вкусите! (РЕЦЕПТ)

23 октомври, 2020
sarma-1024x538-660x450

Да, вистинската сарма се готви на шпоретот неколку часа, но вреди да се испробаат превртените сарми подготвени во рерна, со палента и неколку лажици домашна павлака.

Запечената сарма послужете ја со кисела павлака или пире од компири.

Состојки:

450гр мелено месо

1 помала кисела зелка

60гр сушена сланина

60гр ориз

1 помал кромид

2 чешниња лук

½ лажичка црвена пиперка

Сол и бибер

Свинска маст

2 лажици сос од домати по желба

Подготовка:

Обично одделете ги лисјата од главата на зелката, исечете го неговиот корен и исечете ја сланината на парчиња. Издинстајте со кромид и лук, кој исто така претходно и исечете на мали парчиња.

Откако смесата ќе се олади, соединете ја со месо, суров ориз и зачини и наполнете ги листовите од зелка со неа. Завиткајте ги сармите и ставете ги во огноотпорен сад на чие дно сте поставиле ленти исечена зелка.

Истурете неколку лажици растопена свинска маст од горе и печете околу еден час на 170 степени. За време на овој процес, потребно е садот да биде покриен.

По еден час, извадете ја тавата од рерна, свртете ги сармите и печете непокриено уште еден час, додавајќи сос од домати доколку е потребно.