ОБРАТНА САРМА! Ова е чудо кое мора да го вкусите! (РЕЦЕПТ)
Да, вистинската сарма се готви на шпоретот неколку часа, но вреди да се испробаат превртените сарми подготвени во рерна, со палента и неколку лажици домашна павлака.
Запечената сарма послужете ја со кисела павлака или пире од компири.
Состојки:
450гр мелено месо
1 помала кисела зелка
60гр сушена сланина
60гр ориз
1 помал кромид
2 чешниња лук
½ лажичка црвена пиперка
Сол и бибер
Свинска маст
2 лажици сос од домати по желба
Подготовка:
Обично одделете ги лисјата од главата на зелката, исечете го неговиот корен и исечете ја сланината на парчиња. Издинстајте со кромид и лук, кој исто така претходно и исечете на мали парчиња.
Откако смесата ќе се олади, соединете ја со месо, суров ориз и зачини и наполнете ги листовите од зелка со неа. Завиткајте ги сармите и ставете ги во огноотпорен сад на чие дно сте поставиле ленти исечена зелка.
Истурете неколку лажици растопена свинска маст од горе и печете околу еден час на 170 степени. За време на овој процес, потребно е садот да биде покриен.
По еден час, извадете ја тавата од рерна, свртете ги сармите и печете непокриено уште еден час, додавајќи сос од домати доколку е потребно.