Ова е тајната на одличното печено месо

26 септември, 2020
месо

Кога станува збор за месото, постојат голем број ситници кои одредуваат колку ќе биде вкусно еднаш на чинијата – од избор на кое парче месо ќе печеме до времето пред да го извадиме од фрижидер пред подготовка.
На самиот почеток на подготовката на ручекот е купување намирници. При избор на црвено месо, најдобрите парчиња за печење ќе бидат претежно црвено, но набраздени со маснотии.

Во случај да имате намера да маринирате со парче месо, најдобро е месото да го ставите во мешавина од масло и зачини и да го оставите да впие 24 часа. Месото на тој начин ќе омекне и ќе ги добие посакуваните вкусови.

Кога печете месо, идеално е да го ставите на силен оган и да не претерувате со печење. Месото треба да биде многу печено однадвор и црвеникаво и меко одвнатре. Само една минута, треба да бидат доволни две печење за секоја страна.

Додека печете месо, не го притискајте или штипете. Исто така, не вртете го постојано. Прво испечете ја едната, а потоа другата страна, свртете ја со клешти.

Откако ќе го испечете месото, оставете го да стои на чинија неколку минути пред да го ставите на масата. Оваа кратка пауза пред конзумирање служи за да се овозможи сокови што се собрале во центарот на месото да се прошират низ парчето.