Ова кремско рижото од месо е едно од највкусните што некогаш сме го пробале!

25 ноември, 2020
рец

Постојат неколку блогери за храна на кои навистина им се восхитуваме, а Саша Вукиќ, кој се крие зад гастро-блогот, кујната на Саша, е секако една од нив. Популарниот блогер неодамна со својата армија фанови сподели рецепт за совршено кремасто и миризливо рижото со пилешко и печурки што ќе им ги сруши дури и најрафинираните непца од нозете. Земете збор за тоа кога ќе ви кажеме дека сигурно сè уште не сте пробале толку вкусно рижото од месо!

Состојки
300 гр ориз
1 кг пилешко
1 поголем морков
30 гр корен од магдонос
70 гр корен од целер
100 гр сланина
1 лажичка сол
1 пиперка
2 дл бело вино
250 гр кромид
2 чешниња лук
2 свежи домати (или 100 гр конзервирани сецкани домати)
250 гр печурки
1/2 лажичка мешавина од сув зачин
75 гр путер
Пармезан


Подготовка

  1. Измијте го оризот под млаз ладна вода, потоа натопете го и оставете го да отстои додека не се користи во вода.
  2. Исецкајте го пилешкото месо.
  3. Додајте го пилешкото во тенџерето заедно со грубо сецкан корен зеленчук (моркови, целер, магдонос). Намачкајте сè со 1,5 литри вода. Веднаш штом врие, користете лажица за да ја отстраните пената што се формирала одозгора.
  4. Оставете да се готви 20 минути, за кое време, додека заливот се готви, справете се со месото. Додајте сланина на месото.
  5. Бидејќи сланината е солена сама по себе, додадете многу малку сол и бибер одозгора, потоа тријте и оставете ја на собна температура до употреба.
  6. Исцедете го заливот во еден сад. Ќе го покриете месотосо рижото. Ставете го зеленчукот во посебен сад и поминете го со миксер за стап или вилушка.
  7. Сега пржете ги пилешките ролни во масло. Огнот мора да биде доста силен. Не вртете го месото прерано бидејќи ќе се залепи, но оставете го да оди додека не заврши. Неопходно е да се пржи 3-4 минути покриени од едната страна и 2-3 минути од другата страна.
  8. Посипете го месото со бело вино и варете го покриено околу 12-15 минути со неколку вртења, додека соковите не се намалат целосно. Само маслото мора да остане, без сокови, дури и ако изгори малку. Сè што подоцна ќе го собере кромидот при соте.
  9. Сега извадете ги пилешките тапани и оставете ги на посебен сад покриен, за да не се оладат премногу брзо.
  10. Додадете исечен кромид и лук во истата маст и пржете ги следните 7-8 минути. Додадете го пирениот корен зеленчук од густинот и само промешајте го пржениот кромид и лукот една минута.
  11. Додадете ги двата свежи домати што треба претходно да се излупат и исечкаат на коцки (или конзервирани сецкани домати). Соте само една минута, а потоа додадете шампињони исечени на подебели парчиња.
  12. Гответе ги печурките неколку минути за да се ослободи течноста. Исцедете го оризот и додајте го во садот. Мешајте неколку минути додека оризот не почне да се лепи на дното на садот. Додека не се види јасно дека течноста ја нема.
  13. Потоа додадете околу 1,5 дл од подготвениот фонд од пилешкото месо и постојано мешајте 2-3 минути, сè додека не забележите повторно дека нема течност.
  14. Повторете го процесот во следните дваесет минути, сè додека не ги потрошите сите пилешки парчиња. На половина од процесот, додадете ја смесата за суви зачини.
  15. Кога ќе се потроши целиот материјал и рижото стана кремасто и густо, додадете путер и мешајте кратко додека не се стопи. Додадете сол и бибер ако е потребно. Исклучете го огнот и ставете ги пилешките ролни на рижото заедно со соковите што ги пуштија ролатите.