Песто од тиквички е токму она што ви треба за „летни тестенини“

26 јуни, 2020
pesto

За да уживате во совршен, кремаст вкус на раскошен сос од песто, не мора да трошите пари за да купите мала тегла во продавницата, туку направете свој песто сос дома.

Поради високата содржина на вода, тиквичките се претвораат во одличен сос, кога се готват на пареа. Ако додадете босилек и печени пињоли, го добивате омиленот густ кремаст сос од песто, пишува “TheTakeout”.

Ако сте склони кон вегански верзии, секогаш можете да го замените сирењето со некоја растителна храна и сосот ќе ја задржи истата структура и ќе има ист деликасен вкус.

Состојки:

  • 1/4 чаша бадеми или пињоли
  • 3-4 лажици маслиново масло
  • 4-6 чешниња лук, грубо сецкан
  • 1 кг тиквички, грубо сецкан
  • 1/2 чаша вода или бело вино
  • сок и кора од голем лимон
  • 1/2 чаша рендан пармезан
  • 1/2 чаша свеж босилек
  • 1/2 кг тестенини
  • сол и свежо мелен пипер

Подготовка:

Гответе ги тестенините во солена вода. Во длабока тава над умерена топлина, испржете ги бадемите во масло, околу три до четири минути. Извадете ги бадемите и ставете ги во помал сад, а кога ќе се изладат, исецкајте ги на помали парчиња. Додадете две лажици масло и лук во тавата и промешајте околу две минути се додека се постигне златно кафеава боја.

Додадете грст тиквички и минимално сол и повторувајте го процесот додека не ги додадете сите тиквички. Потоа исцедете го лимонот и додадете половина од водата или белото вино, покријте и гответе на средна топлина додека тиквичките не се меки. Додадете пармезан и 2/3 свеж босилек на нив, а потоа користете миксер за да направите сос од пире. Завршете ги вкусовите со додавање сол и бибер.

Додека тестенините се готват, одделете дел од течноста во голема кригла и исцедете го остатокот. Ставете ги тестенините во тава, додајте половина од сосот и промешајте на средна топлина околу една минута. Исклучете ја топлината, додадете малку вода во која се готвеле тестенините, а потоа промешајте ги во сецканите бадеми.

Послужете ги тестенините со искинати лисја од босилек, печени бадеми, повеќе пармезан и со сол и бибер по вкус. Сосот оставен во тенџере ќе се згусне кога ќе се излади, а за да го разредите, истурете малку од водата во која се готвеа тестенините. Може да го чувате овој сос во фрижидер околу пет дена, или можете да го замрзнете за да го продолжите рокот на траење