Пијани крофни: шупливи внатре, крцкави однадвор – со оваа тајна состојка, сите успеваат!

30 април, 2020
krofni

Совршени крофни кои се подготвуваат со необичен додаток – ракија.

Состојки:

  • 2 дл млеко
  • 1 квасец
  • 2 јајца
  • 1 лимон
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка ракија
  • 1 лажица маст или маргарин

Подготовка:

Прво замесете тесто од 2 дл вода, 2 дл млеко, 1 квасец, 2 јајца, 1 кора од лимон, 2 лажици шеќер, 1 лажичка ракија 1 лажица маст /маргарин и брашно. Тестото не треба да биде премногу меко, но не и прецврсто. Оставете го тестото да се “одмори”, а потоа направете форми за крофни и пржете во врело масло.