Пикантни и необични: Канелони со спанаќ (РЕЦЕПТ)
Зачинет оброк што ќе ги воодушеви сите љубители на тестенини.
Состојки:
2 главици кромид
2 чешниња лук
1 лажица путер
750гр спанаќ
Морско оревче
2 лажици презла
200 гр рендан ементалер или слично сирење
2 јајца
20 канелони
2 лажици масло од канола
1 конзеева иситнет домат (850мл)
1 лажичка сушен риган
2 лажици кисела павлака
Прстофат шеќер
75гр рендано сирење
Сол, бибиер
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 200 степени. Ситно исецкајте го кромидот и 2 чешниња лук, пржете на путер за да станат стаклести. Додадете го исчистениот спанаќ (ако е замрзнат, стопете го во кромидот и лукот) и пржете го додека не се исуши. Исцедете и исечкајте, зачинете со сол, бибер и морско оревче. Промешајте презла, 150 гр сирење и јајца. Ставете ја смесата во слаткарска кеса со голем отвор, наполнете ги канелоните и ставете ги во подмачкан огноотпорен сад.
2. Исечете го остатокот од кромидот и лукот на коцки, пржете ги на масло, измешајте ги доматите и риганот и варете ги на тивок оган околу 5 минути. Промешајте ја павлаката и зачинете го сосот со сол, бибер и шеќер. Прелијте ги канелоните, ставете ги во рерна и печете околу 30 минути. Потоа посипете ги со остатокот од сирењето и печете уште 5-10 минути.