Пилешки стек во соја сос: Сочен и вкусен неделен ручек! (РЕЦЕПТ)
20 септември, 2020
Пробајте го овој оброк кој неописливо ги активира сите сетила
Состојки:
1 пар пилешки гради
3 чешниња лук
Малку кари
Сол
Бибер
1 лажица соја сос
1 лажица брашно
Масло
Подготовка:
- Ако стековите се малку подебели, исчукајте ги преку фолијата и додајте сол.
- Во сад истурете масло, малку соја сос, кари, а потоа измешајте.
- Додадете го стекот и промешајте.
- Пржете на скара или тефлон тава околу 15-20 минути додека убаво зарумени. Може да се покрие на почетокот за да се издинстаат малку.
- Истурете го преостанатото масло од стекот во мало тенџере и додадете брашно и мелен лук.
- Пржете додека брашното и кромидот не добијат кремаста боја.
- Додадете вода и измешајте ја до саканата густина, сосот треба да биде поредок и добро да се свари.
- Исклучете го шпоретот, а потоа додадете пиперка, соја сос и кора од јаглика.
- Наредете го стекот во чинија и прелијте го со сосот.
- Послужете веднаш додека е топло.