Пилешко во сос од вино

30 август, 2020
pilesko

Фантастичен вкусен ручек!

Состојки:

  • 500 гр пилешко бело месо и батаци
  • Сол, бибер
  • 6 тенки ленти сланина
  • 250 гр печурки
  • 1 голем морков
  • 2 главици кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажица доматно пире
  • 2 лажици брашно
  • 2 чаши црвено вино
  • 1 чаша пилешка супа (коцка)
  • 1 лажица ракија/бренди, малку нане
  • 3 лажици путер
  • свеж магдонос

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Ставете сол и бибер на пилешкото, а сланината испржете ја додека не стане крцкава.

Пржете го пилешкото во плитка, голема тава додека не добие златна боја. Извадете го пилешкото, а во истата тава во малку масло испржете ги исечканите печурки, кромидот и морковот.

Додадете го и ситно исечканиот лук и пржете уште една минута. Потоа истурете го доматното пире и промешајте. На крајот додадете го брашното и мешајте додека смесата не се соедини.

Постепено истурајте од виното, супата, а потоа и ракијата. Вратете ги пилешкото и сланината во тавата. Додадете нане, сол и бибер и доведете ја смесата до вриење.

Откако ќе зоврие, покријте го со капак и ставете го во рерна 30 минути. Извадете го пилешкото од тенџерето и ставете го на чинија.

Вратете го тенџерето на плочата за готвење на средна топлина, додадете путер и мешајте околу 10 минути додека сосот не се згусне. Кога сосот ќе се згусне, вратете го пилешкото и вратете сè во рерната.

Пријатно!