Пoтпечени тортиљи со грав и авокадо (РЕЦЕПТ)
Направете ручек за целото семејство од црвен грав, малку авокадо и купечки тортиљи.
Ова е comfort food, исто така погодна за вегетаријанци, за која ви требаат само седум состојки и половина час. Количината е доволена за четири големи порции, а на вас е да ги прилагодите состојките на бројот на гладни луѓе кои ќе сендат на масата. По желба тортиљите од надвор, наместо со кисела павлака, можете да ги прелиете со сос од домати.
Состојки:
250мл кисела павлака
2 конзерви црвен грав (800гр)
350гр пченка
1 поголемо авокадо (исечено на коцки)
100гр изрендан чедар
1 луда пиперка
8 тортиљи
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте подлабок сад за печење со масло или путер.
Лутата пиперка исчистете ја од семките, изрендајте ја и додадете ја саканата количина во 200 мл павлака.
Изблендирајте половина грав (400 гр.) И мешајте со павлаката.
Додадете ја пченката и остатокот од гравот и промешајте. На крај, внимателно промешајте ги коцките од авокадо.
Загрејте ги тортиљите и премачкајте ги секоја со мешавината од грав, пченка и авокадо. Завиткајте и наредете во подготвениот сад за печење.
Премачкајте со преостанатите 50 мл павлака, посипете со рендано сирење, покријте со фолија и печете околу 20 минути.
Послужете веднаш!