Празнична трпеза е незамислива без оваа божиќна класика: Најдобриот рецепт за колачиња!

5 декември, 2020
e4b2fbfe18ec44f63440

На Божиќ не треба да недостасуваат слатки и крцкави бисквити, секако, ниту апсолутни класици како божиќни колачиња.

Ние ви носиме рецепт за оваа празнична класика.

Ова е многу едноставен рецепт со гаранција за успех!

Состојки

• 220 гр брашно

• 125 гр путер (ладен)

• 100 гр шеќер во прав

• 1 јајце

• ванилин шеќер

• кора од лимон

• прстофат сол

• џем од јагоди (или кајсија, за полнење)

Подготовка

1. На работната површина просејте брашно и шеќер во прав и направете вдлабнатина на средина.

2. Исечете го путерот на помали парчиња, ставете во вдлабнатина, додадете го јајцето и со малку ванилин шеќер, малку сол и малку изрендана кора од лимон, измесете го во мазно тесто.

3. Формирајте топче тесто, завиткајте во фолија и оставете околу половина час да се излади во фрижидер.

4. Потоа ставете го тестото во дебелина од 2 мм и исечете кружни парчиња. За половина плочка, дополнително исечете дупка во средината (за поголеми плочки до 3 дупки).

5. Загрејте ја рерната на 180 степени. Поставете плех со хартија за печење и ставете ги колачињата над неа.

6.Печете во загреана рерна 8-12 минути со повремено проверување додека колачињата не станат полу-жолти. Извадете го и оставете го на кратко да се излади.

7. Младите колачиња без дупка премачкајте ги со малку загреан џем, ставете ги кај останатите колачиња и на крај посипете сè со шеќер во прав.