Баклава со вишни и гриз: Стар рецепт кој воодушевува! (РЕЦЕПТ)
7 октомври, 2020
Потребни се:
6 кори за пити и баклава;
500 гр цреши;
400 мл вода;
400 гр шеќер;
2-3 прстени од портокал;
ванилин шеќер;
2 јајца;
100 мл масло;
70 гр гриз;
150 мл јогурт;
10 гр прашок за пециво.
Подготовка: Измешајте вода, шеќер, ванилин шеќер и портокал. Гответе 15-20 минути, а потоа оставете да се излади. Измешајте јајца, шеќер, гриз, масло, јогурт, прашок за пециво. Земете една кора и намачкајте со фил. Ставете ја втората кора и повторете го процесот. Ставете ја третата кора и посипете ја со цреши. Засукајте и ставете во подмачкана тава, па премачкајте со крем. Печете на 190 C околу 40 минути или додека не добие боја, на крај прелијте го со изладениот шербет или агава.