Божиќен рецепт кој ќе го обожавате: Колач со бадеми(РЕЦЕПТ)
Состојки за тестото
• 2 јајца
• 200 гр шеќер
• 250 мл газирана минерална вода
• 2 пакувања ванилин шеќер
• 80 гр масло за јадење (неутрален вкус)
• 45 гр какао за колачи
• 300 гр брашно
• 1 пакетче прашок за пециво
• 1 лажичка цимет
За кремот
• 400 гр шлаг
• 1 пакетче ванилин шеќер
• 1 лажичка цимет или зачин
• 3 лажици шеќер
• 2 пакувања неутрална павлака
Подготовка
1. Загрејте ја рерната на 180 степени (горе / долу). Измешајте ги состојките во хомогено тесто. Подмачкајте плех или тркалезна калап и префрлете го во тестото и измазнете го. Печете околу 40 минути. Потоа извадете го од рерна и оставете го во калапот да се излади.
2. За кремот, додадете го шлагот во прав од сос од ванила, ванилин шеќер и обичен шеќер. Потоа промешајте го кремот. Се шири кремот над чоколадниот бисквит и се става тортата во фрижидер.
3. За преливот, растопете ги и сварете ги путерот и шеќерот во тава за да го карамелизирате шеќерот. Потоа додадете бадеми и добро промешајте. Бадемите треба да станат малку кафеави од пржење. Потоа ставете ја смесата на плех и оставете да се олади.
4. Непосредно пред сервирање, ставете го преливот врз кремот. Послужете и уживајте!