Божиќен рецепт кој ќе го обожавате: Колач со бадеми(РЕЦЕПТ)

7 декември, 2020
Honey-Almond-Cake-4-final


Состојки за тестото

• 2 јајца

• 200 гр шеќер

• 250 мл газирана минерална вода

• 2 пакувања ванилин шеќер

• 80 гр масло за јадење (неутрален вкус)

• 45 гр какао за колачи

• 300 гр брашно

• 1 пакетче прашок за пециво

• 1 лажичка цимет

За кремот

• 400 гр шлаг

• 1 пакетче ванилин шеќер

• 1 лажичка цимет или зачин

• 3 лажици шеќер

• 2 пакувања неутрална павлака


Подготовка

1. Загрејте ја рерната на 180 степени (горе / долу). Измешајте ги состојките во хомогено тесто. Подмачкајте плех или тркалезна калап и префрлете го во тестото и измазнете го. Печете околу 40 минути. Потоа извадете го од рерна и оставете го во калапот да се излади.

2. За кремот, додадете го шлагот во прав од сос од ванила, ванилин шеќер и обичен шеќер. Потоа промешајте го кремот. Се шири кремот над чоколадниот бисквит и се става тортата во фрижидер.

3. За преливот, растопете ги и сварете ги путерот и шеќерот во тава за да го карамелизирате шеќерот. Потоа додадете бадеми и добро промешајте. Бадемите треба да станат малку кафеави од пржење. Потоа ставете ја смесата на плех и оставете да се олади.

4. Непосредно пред сервирање, ставете го преливот врз кремот. Послужете и уживајте!