Дали сте пробале леб од тиква? Погледнете го овој вкусен рецепт кој ќе ве воодушеви!

31 октомври, 2020
2011-11-18-pumpkinbreadresized

Ако никогаш не сте пробале леб од тиква, тогаш е крајно време да го пробате. Всушност, време е да го подготвите одличниот леб сами и да ги изненадите семејството, пријателите или гостите. Може да јадете леб од тиква со појадок, ручек или како десерт, а исто така е и вегански. Тоа е совршено јадење за мрачни есенски денови.

Состојки

• 300 гр пире од тиква (најдобро од хокаидо тиква)

• 500 гр брашно

• половина коцка квасец

• 1 лажица шеќер

• 3 лажици топло млеко од соја

• 50 гр растително масло

• 100 мл вода

• 1 лажичка сол

• 70 гр ореви

• 50 гр урми (без семки)


Подготовка

1. Прво исечете ја тиквата, исчистете ја и исечете ја на коцки.

2. Ставете ги коцките од тиква во малку масло и ставете ги во рерна загреана на 180 степени околу 15 минути.

3. Потоа оставете да се излади и направете пире со миксер за стапчиња.

4. Ставете го брашното во сад и направете вдлабнатина.

5. Во друг сад измешајте ги млекото, квасецот и шеќерот и оставете ги да отстојат околу 10 минути.

6. Потоа додадете ја оваа мешавина од брашно. Додадете тиква, ореви и урми и измешајте сè.

7. Потоа оставете го покриеното тесто на суво и топло место да стаса околу 30 минути.

8. Месете го краткото тесто уште еднаш и ставете го во добро намастен правоаголен калап и оставете го да стои уште 20 минути.

9. Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 200 степени и потоа печете го лебот 30-40 минути.