Доколку сакате пилешко сигурно ќе ве воодушеви овој егзотичен рецепт

31 октомври, 2020
1338058

Пилешко Teriyaki (за 4-6 лица)

Состојки

2 лажици саке (јапонско оризово вино)

4 лажици мирина (слатко јапонско оризово вино)

4 лажици соја сос

2 лажици кафеав шеќер

2 лажички рендан свеж ѓумбир

масло од сусам

750 гр пилешко филе (исечено на парчиња со големина на залак)

лажичка масло од кикирики

300 – 450 гр суши ориз (варен според упатството на пакувањето)

сол

бибер

сусам

Подготовка

1. Измешајте саке, мирин, соја сос, шеќер, ѓумбир и масло од сусам во сад во кој потоа ги потопувате парчињата пилешко. Оставете 15 минути.

2. Загрејте го маслото од кикирики во голема, плитка тава или тепсија (која има капак), а потоа пренесете ги маринираните парчиња пилешко на неа додека не изгледаат готови однадвор.

3. Истурете ја маринадата додека сосот не зоврие, а потоа намалете го огнот, покријте го и оставете го нежно да врие околу уште пет минути.