Eggnog: Американски празничен вкусен пијалок од јајца и млеко
Сладок пијалок базиран на јајца и млеко, и зачинет со морско оревче и цимет со додавање алкохол, по желба. Ова е традиционален празничен пијалок во САД и Канада, и се консумира во текот на целата Божиќна сезона. Се користи и за правење разни десерти, од француски тост и колачи до разни креми, а вкусот потсетува на пудинг од ванила. Послужете го со додавање на алкохолен пијалок по ваш избор (претпочитаме рум) или исфрлете го алкохолот целосно.
Состојки:
4 жолчки
75 грама шеќер
400 грама млеко
300 грама шлаг
1 екстракт од ванила
½ лажичка морско оревче
½ лажичка цимет
малку сол
3-4 лажици рум, или по вкус, ако сакате посилно
Подготовка:Ставете ванила заедно со млеко, цимет и морско оревче во мало тенџере. Загревајте додека малку врие, а потоа тргнете го од оган. За тоа време, измешајте ги јајцата и шеќерот со електричен миксер додека не добиете густа смеса, околу 4-5 минути. Полека додадете го врелото млеко со постојано мешање за да ги ублажите јајцата. Вратете ја добиената смеса во тенџерето и загревајте ја околу 3-4 минути, но внимавајте да не зовриете, бидејќи ќе се згрутчат јајцата. Тргнете го од оган и додадете крем за матење, добро измешајте со жица за матење. Додадете рум и измешајте. Сервирајте ладно со изматена слатка павлака и посипете со малку морско оревче. Чувајте го во фрижидер.