Есенска пита со шампињони и моцарела: Уживање за целото семејство

30 октомври, 2020
232333_shutterstock-72780793_ls


Состојки (за четири лица):

100 гр путер + уште 15 гр

5 листови кора за пита

500 гр печурки

100 гр сирење по желба

1 лажица моцарела

1 чешне лук

1 лажицамагдонос

маслиново масло

сол,

свежо мелен црн пипер


Подготовка: Измијте ги шампињите, а потоа исчистете ги и исечете ги на средни парчиња. Излупете и ситно исечкајте го лукот, како и магдоносот. Загрејте ја рерната на 180 ° С. Загрејте го маслиновото масло во тава, потоа додадете ги печурките, посолете ги и бибер, па оставете ги да се крчкаат на средна топлина неколку минути, додека не омекнат. Кога целата течност ќе испари, додадете коцка путер (15 гр.) И оставете ги печурките да се карамелизираат заедно со лукот и магдоносот. Засолништата горат. Подмачкајте го плехот со путер и стопете го остатокот од путерот (100 гр.) Првата кора намачкајте ја со стопен путер од двете страни и ставете ја во тавата, а потоа повторете ја постапката со останатите кори, редете ги така што делумно да се преклопуваат и да формираат круг. Исечете го сирењето на коцки, па наредете го врз кората. Потоа додадете го филот од печурки, па ситно распоредете ја целата површина и одозгора изрендајте ја моцарелата. Преклопете го филот со краевите на кората што излегува од тавата, и печете во рерна околу 20 минути, или додека питата добие убава златно жолта боја.