И оние што се на ДИЕТА можат да ги јадат: ТИРАМИСУ чоколадни бомбици – Без шеќер и печење! (РЕЦЕПТ)

22 септември, 2020
бомбици

Сега можете да го направите овој колач во диетална варијанта, без шеќер!

Тирамису тартуфот е традиционален италијански десерт (топчиња / бомби) што се прави многу лесно, а воодушевува со својот специфичен вкус на кафе и кремаста структура, пишува Ловсенса.

Сега можете да го направите овој колач во диетална варијанта, која исто така им одговара на луѓето кои се на диета со кето. Рецептот е без шеќер, а комбинацијата на вкусови на чоколадо и кафе е сепак неодолива.

Оваа торта сигурно ќе ја сакаат вашите семејства и пријатели, а рецептот е едноставен и забавен.

Рецепт за тирамису бомбици

Состојки:

2 лажици топла вода

1 ½ лажичка инстант еспресо или друго инстант кафе

150 гр брашно од бадем

65 гр мед

1/4 лажиче сол

225 гр маскарпоне сирење или крем сирење

45 мл слатка павлака

3 лажици еритритол (здрава замена за шеќер)

1 лажичка екстракт од ванила

60 гр црно чоколадо

25 гр незасладен какао во прав

Подготовка:

Истурете топла вода во мала чинија и додадете кафе во неа, а потоа нежно мешајте додека кафето не се стопи. Истурете го брашното од бадем во поголема чинија, па пржете го на тивок оган неколку минути со постојано мешање за да омекне брашното.

Тргнете го од оган и додадете мед и сол, па промешајте. Во истата смеса додадете сирење и кафе. Добро измешајте, па оставете да отстои во фрижидер околу 30 минути.Истурете слатка павлака, еритрол и екстракт од ванила во сад, а потоа варете на тивок оган, мешајќи постојано, додека состојките не се комбинираат целосно.Потоа додадете го чоколадото и мешајте додека не се стопи и кога сè ќе се соедини, тргнете ја смесата од оган.Извадете ја смесата со брашно на дланка, а потоа ставете го чоколадниот фил во средина, а потоа направете топче. Повторете го процесот додека не ги потрошите двете мешавини.Топчињата оставете ги да отстојат во фрижидер уште 30 минути, а потоа превртете ги во прав и послужете.

Уживајте во богатиот вкус.