Имаме поинакви рецепти за миризливи пецива што ќе ве воодушеват!
Нема ништо поубаво од мирисот на свежо печен колач наутро кога ќе ги отвориме очите. Топлите пецива на трпезата секако ги сакаат сите членови на вашето семејство, а овој пат ви донесовме малку поинаков рецепт и, откако ќе ги пробате, нема да можете да се наситите од нив.
Повеќето подготвуваат колачи со месење на тестото и ставање директно во рерна, но овој рецепт е малку поинаков. Комбинацијата на пецива за готвење во топла вода и класично печење ќе им даде мекост одвнатре и крцкавост однадвор. Секој што го испробал овој рецепт е воодушевен, а се надеваме дека и вие ќе бидете.
Состојки
-700 гр брашно
-400 мл млака вода
-30 гр екстра девствено маслиново масло или путер
-лажичка сол
-2 лажички шеќер
-сув квасец
-2 литри вода
-3 лажици сода бикарбона
-груба сол и семиња по желба за посипување
Подготовка
- Во голем сад, додадете брашно, шеќер и сув квасец. Промешајте
- Додадете млака вода, маслиново масло и сол. Месете го тестото.
- Пренесете го тестото на набрашнета работна плоча и продолжете да месите со рацете неколку минути.
- Вратете го тестото во садот и покријте го и оставете го да стои на топло место 30 минути.
- Вратете го тестото на работната плоча и поделете го на 8-10 еднакви делови. Обликувајте топчиња и лесно притиснете ги со раката одозгора.
- Истурете 2 литри вода и 3 лажици сода бикарбона во тенџерето. Оставете го да зоврие на шпоретот.
- Ставете го тестото во врела вода. Гответе 30-40 секунди.
- Извадете ги колачињата и исцедете ги. Пренесете ги во плех за печење и пресечете со нож одозгора, посипете со груба сол и семиња по желба.
- Печете 30-35 минути во загреана рерна на 180 степени.
Пријатно!