Имаме рецепт кој ќе ви го разубави есенскиот дождлив ден: Совршено пилешко во кремаст сос!
Пилешко со печурки и спанаќ во кремаст сос
околу еден килограм пилешки гради
100 милилитри бело вино
200-300 грама спанаќ (ќе служи и замрзнат)
250 грама печурки по ваш избор
200 милилитри крем за готвење
чешне лук
билки (препорачуваме мајчина душица и магдонос)
лажичка путер
Исечете ги стековите и раширете ги така што ќе се готват побрзо. Пилешкото пржете го на путер од сите страни за дафатат боја, додадете го сецканиот лук и по половина минута и печурките. Добро промешајте. Почекајте да испари водата што ќе ја испуштат печурките, а потоа додадете го виното.
Кога виното ќе испари, додадете спанаќ. Додадете сол и поклопете. Кога течноста ќе испари, додадете вода и варете го покриено додека месото не омекне. Доколку е потребно, додадете повеќе вода, а доколку сакате можете да додадете коцка за супа или да ја замените со густин. По околу 15 минути, додадете крем и зачини, проверете дали месото е готово и, ако е така, послужете. Послужете со тост-леб или ориз.