Интернетот полуде по овие јајца на шпански начин: Еве ја тајната!

24 декември, 2020
ссссссссссссссс

Јајцата може да се чуваат на многу различни начини, но Интернетот е фасциниран од шпанските пржени јајца.

Еве како се подготвуваат!

Шпанско јајце на окото е нов кулинарски хит. Во оригиналот, тој се нарекува huevos fritos и е доста различен од обичните пржени јајца по начинот на подготвување.

Имено, наместо, како и обично, да се користи мала количина масло или путер, на око се пржи шпанско јајце со многу дарежлива количина маслиново масло. Не само тоа, додека ги пржите, треба да ги прелиете со тоа врело масло во кое се пржат. Резултатот е пржено јајце со многу крцкав раб, како чипка и жолчка што се топи во устата.

Истурете дарежлива количина маслиново масло во мала тава (по можност леано). Загревајте го на средна топлина додека не стане жешко, но не дозволувајте да започне да гори. Скршете едно јајце и пренесете ја содржината во мала чаша.

Кога маслото е доволно жешко, внимателно истурете го јајцето од чашата и намалете го огнот на средно ниво. Потоа започнете да го истурате јајцето со врело масло и оставете го да се пече не подолго од минута и пол. Потоа извадете го со лажица кога ќе видите дека е готово и дека рабовите се крцкави.