Југословенски колач: Старомоден, евтин и неодолив десерт од јаболка и пудинг! (РЕЦЕПТ)
Сетете се на десертот кој беше популарен во 70-тите години на минатиот век
Состојки за бисквитот:
- 4 јајца
- 160 гр брашно
- 160 гр шеќер
- 1 прашок за пециво
- 60 мл топла вода
- 60 мл масло
Состојки за кремот:
- 1 кг јаболка
- 1 литар вода или сок од јаболко (ако сакате посилен вкус)
- 200 грама шеќер (100 грама, ако користите сок од јаболко)
- 3 пудинзи од ванила
- цимет по желба
- 500 мл слатка павлака
Подготовка:
Изматете ги белките со прстофат сол.Измешајте ги одделените жолчки од јајце со масло, вода, брашно и прашок за пециво.На кратко измешајте ги овие две смеси со миксер со најмала брзина.
Загрејте ја рерната на 180 степени, истурете во плех обложен со хартија за печење и печете ја кората околу 25 минути.Излупете јаболко, изрендајте го и исечете го на коцки.Истурете со 8 дл вода, додадете шеќер (оставете три лажици шеќер на страна), цимет по желба и варете 15-20 минути на тивок оган додека јаболката не станат целосно меки.Измешајте 3 пудинзи и левиот шеќер, па изматете со 2 дл вода.Извадете ги јаболките од оган и изматете го пудингот.Вратете се на оган и оставете да врие 3-4 минути.Истурете го изладениот бисквит веднаш.Изладете на собна температура, а потоа ставете го во фрижидер два часа.Кога тортата ќе се олади изматете ја слатката павлака и шлаг и премачкајте ја.
Колачот оставете го да отстои пред да го послужите.