Југословенски колач: Старомоден, евтин и неодолив десерт од јаболка и пудинг! (РЕЦЕПТ)

2 октомври, 2020
колач

Сетете се на десертот кој беше популарен во 70-тите години на минатиот век

Состојки за бисквитот:

  • 4 јајца
  • 160 гр брашно
  • 160 гр шеќер
  • 1 прашок за пециво
  • 60 мл топла вода
  • 60 мл масло

Состојки за кремот:

  • 1 кг јаболка
  • 1 литар вода или сок од јаболко (ако сакате посилен вкус)
  • 200 грама шеќер (100 грама, ако користите сок од јаболко)
  • 3 пудинзи од ванила
  • цимет по желба
  • 500 мл слатка павлака

Подготовка:

Изматете ги белките со прстофат сол.Измешајте ги одделените жолчки од јајце со масло, вода, брашно и прашок за пециво.На кратко измешајте ги овие две смеси со миксер со најмала брзина.

Загрејте ја рерната на 180 степени, истурете во плех обложен со хартија за печење и печете ја кората околу 25 минути.Излупете јаболко, изрендајте го и исечете го на коцки.Истурете со 8 дл вода, додадете шеќер (оставете три лажици шеќер на страна), цимет по желба и варете 15-20 минути на тивок оган додека јаболката не станат целосно меки.Измешајте 3 пудинзи и левиот шеќер, па изматете со 2 дл вода.Извадете ги јаболките од оган и изматете го пудингот.Вратете се на оган и оставете да врие 3-4 минути.Истурете го изладениот бисквит веднаш.Изладете на собна температура, а потоа ставете го во фрижидер два часа.Кога тортата ќе се олади изматете ја слатката павлака и шлаг и премачкајте ја.

Колачот оставете го да отстои пред да го послужите.