Коктел переци кои се топат во уста: Рецепт кој е совршена закуска за пиво
31 декември, 2020
Состојки:
1/2 квасец
1дл млеко
250 гр маргарин
2 жолчки
3 цели јајца
сол по вкус
500 гр брашно
Подготовка: Истурете брашно во сад за мешање, додадете лажичка сол, распарчен квасец, млеко, две жолчки и едно цело јајце, како и маргарин кој е омекнат на собна температура. Месете го тестото додека не започне да се одвојува од тавата, а потоа ставете крпа преку тавата и оставете го тестото да „одмори“ дваесетина минути. Потоа истурете малку брашно на масата, префрлете го тестото и превртете го со сукало за да биде тенко, а потоа извадете ги переците со набрашнет калап. Наредете ги во подмачкана тава, премачкајте со изматени жолчки, посипете ги со сол, ким или семе од сусам и печете на 200 степени додека не поруменат.