Колач со карамелизирани банани кој им успева и на почетниците: Ќе ги воодушевите сите!
РЕЦЕПТ
За тестото:
3 јајца
125 гр кокосов шеќер или кафеав шеќер
130 гр павлака
60 гр неутрално масло (сончоглед)
1 лажичка цимет
1/2 лажиче ѓумбир во прав
5 гр прашок за пециво
225 гр брашно
За банани:
3-4 банани
80 гр путер
100 гр кокос или кафеав шеќер
Постапка: Загрејте ја рерната на 180 ° C, премачкајте го калапот со путер. Во сад, загрејте ги путерот и шеќерот додека не се раствори целиот шеќер и добиете сос од карамела. Истурете ја во калап и ставете ги половините од бананата со исечената страна надолу. Измешајте ги состојките на бисквитот со жица за матење или миксер – прво јајцата и шеќерот, а потоа додадете ги павлаката и маслото и сувите состојки што претходно ги измешавте со маталка. Промешајте кратко и прелијте. Печете околу 30 минути.