Колачи со фил кои ќе направат да се почувствувате како да сте отпатувале во Португалија

26 декември, 2020
61814507-pasteis-de-nata

Состојки за колачи Пастеи де ната:

200 грама бел шеќер

1 лажица брашно

150 мл полномасно млеко

1 стапче цимет

70 мл вода

¼ лажици екстракт од ванила

3 жолчки

1 пакет лиснато тесто (приближно 300 грама)

Подготовка:

1. Загрејте 150 мл млеко и одделете ги жолчките од белките.

2. Во сад измешајте 50 ml топло млеко со брашно и екстракт од ванила. Кога ќе добиете хомогена смеса, истурете ја во преостанатото загреано млеко.

3. Во посебен сад измешајте ги шеќерот, водата и стапчето цимет и оставете ја течноста да зоврие. Потоа извадете го циметот од тенџерето.

4. Полека измешајте го шеќерниот сируп со млекото и истурете ги жолчките. Измешајте сè добро со жица за матење додека не добиете униформна смеса.

5. Развлечете го купеното лиснато тесто со дебелина од околу еден сантиметар.

6. Исечете ги круговите што ќе се вклопат во калапот за мафини. Наполнете ги калапите со полнење на јајца, полни три четвртини.

7. Печете ги во загреана рерна на максимална температура од 275 степени Целзиусови, околу 9 до 10 минути