Крцкаво и сочно: Научете како да направите идеална подлога за пита и колачи

2 декември, 2020
235739_tart_ls


Иако кремите за пити и колачи генерално не се премногу комплицирани, крцкавото тесто може да биде вистински предизвик, еве како да го доведете до совршенство, чекор по чекор. Читајќи и пребарувајќи многу страници со рецепти, честопати наидувавме на таканаречената „кора за пита“ или како што би рекле крцкаво тесто, што е основа за многу вкусни пити, но во повеќето продавници и трговски центри не можеме да купиме свежо крцкаво тесто . Токму од оваа причина, најдовме начин вие сами да го направите чекор по чекор.


Главната тајна за успешен крцкаво тесто е да не го месите премногу.

1. Измешајте 1 ¼ чаша повеќенаменско брашно (волуменот на чашата треба да биде 250 ml), лажичка шеќер и ½ лажички сол. ¼ Исечете коцки ладен путер и ставете ги во брашното.

2. Ставете ја смесата во блендер или истријте ги брашното и путерот со рацете за да добиете текстура на трошки од леб, без големи парчиња путер и грутки. Во брашното додадете 3 лажици ладна вода и со вилушка формирајте тесто, обликувајте топче, завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер половина час.

3. Вклучете ја рерната да се загрева на 210C. Посипете ја работната површина со брашно и превртете го тестото за да добиете круг со дијаметар од околу 30 сантиметри. Посипете го тестото со брашно, завиткајте го околу сукалото и префрлете го во кружен калап за пита.

4. Притиснете го тестото во калапот со прстите, така што сите вдлабнатини (доколку ги има) се полнат со тесто. 5. Ставете го тестото кратко во фрижидер, потоа прободете го со вилушка, покријте го со фолија и ставете тежина врз тестото, за да не се крене за време на печењето и да се пече 15 минути, а потоа отстранете ја фолијата и „тежината“ “и печете уште 8-10 минути. Наполнете со крем по желба.

escort - Korsan taksi