Ледени коцки – рецепт за кремаст и сочен колач што нема да можете да престанете да го јадете!

25 октомври, 2020
ledeni kocki

Колач кој веднаш ќе го подобри вашето расположение
Во осумдесеттите години од минатиот век, хрватската кутија со бонбони „Ледени коцки“ беше популарна низ цела поранешна Југославија.

Следејќи го примерот на оваа слатка, домаќинките дизајнираа домашна торта што потсетува на тогаш популарната кутија за бонбони, што е, се разбира, многу поевтина и кремаста од неа.

Така се создадени „Ледени коцки“, кои го освоија „забот на времето“, па и денес тие со задоволство се прават во многу домови.

Состојки:

  • 6јајца
  • 6лажички шеќер
  • 6лажички брашно
  • 1лажичка какао во прав
  • 1кесичка прашок за пециво

Прелив:

  • 20лажички шеќер
  • Малку вода

Фил:

  • Литро млеко
  • 20лажички шеќер
  • 10лажички густина или брашно
  • 250грама маргарин или путер

Глазура:

  • 100грама чоколадо
  • 3лажички масло

Подготовка:

Одделете ги жолчките од белките, а потоа изматете ги белките во цврст снег. Додадете шеќер, промешајте малку повеќе и кога смесата ќе стане цврста, измешајте ги жолчките, брашното и прашокот за пециво. На крај, додадете лажица какао во прав и промешајте со лажица или мешалка.

Подмачкајте ја тавата со масло или маснотии, додадете малку брашно што рамномерно ќе го распределите на плехот и ставете го во фрижидер да се стегне. Потоа истурете ја смесата со кора и печете 20 минути на 200 степени. Тестото е подготвено кога рабовите на тортата ќе се одделат од листот за печење.
Посипете 20 лажици шеќер со малку вода, а кога течноста ќе зоврие три до пет минути, истурете ја врз оладената кора.

Истурете еден литар млеко во шерпата, додадете шеќер и варете додека не зоврие. Во посебен сад измешајте 10 лажици густина или брашно со малку вода, така што ќе добиете мешавина од густина како за пудинг или палачинки, а потоа истурете во врело млеко и варете додека не се згусне. Оставете го филот да се излади, па додадете путер или маргарин и сè добро изматете со миксер.

Ставете го филот врз натопената кора, па врз неа рамномерно распоредете ја глазурата од чоколадо, што ќе го направите со топење на 100 грама чоколадо и три лажици масло на тивок оган.

Ставете го готовиот колач во фрижидер и оставете го да стои неколку часа пред да го послужите.