МАЛКУ РАЗЛИЧНА ВЕРЗИЈА: Белата торта Шварцвалд ќе ги разбуди сите ваши сетила (РЕЦЕПТ)

2 октомври, 2020
kejk

Белата верзија на оваа светски позната торта е приказна сама по себе … Навистина за секоја препорака!

Потребни состојки за калап со дијаметар од 22 см:

Корa:

  • 250 гр мелени бисквити
  • 50 гр мелени бадеми или лешници
  • 2 лажици бел крем од тегла
  • 100 гр стопен путер
  • 100мл млеко

Слој од малина:

  • 200 гр свежи или замрзнати малини
  • 2 лажици шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 лажица сок од лимон
  • 1 лажица густина
  • 2 лажици вода

Бел слој:

  • 400 гр крем сирење (неутрално)
  • 160 гр шеќер во прав (ако користите маскарпоне, доволно е 120гр)
  • лажичка арома на ванила
  • 250мл слатка павлака
  • 2 кремфикс
  • 100 гр бело чоколадо
  • 50мл слатка павлака

Постапка:

  1. За кората, измешајте ги сите состојки, притиснете на дното на калапот со дијаметар од 22 см и чувајте го во фрижидер.
  2. За првиот слој, варете малини со шеќер, ванилин шеќер и сок од лимон. Измешајте го згуснувачот со вода и додајте го на зовриените малини, мешајте постојано и варете додека не се згусне. Изладете неколку минути, а потоа наредете ја на кора и вратете ја во фрижидер.
  3. За фил, кратко изматете го крем сирењето, шеќерот во прав и ванилата. Додадете ја непобедливата слатка павлака и мешајте неколку минути додека филот не стане цврст. Ако сакате, прво можете да ја измешате слатката павлака. На крај, додадете крем фикс или желатин (подгответе го во согласност со упатствата на вреќата), повторно изматете и полека распоредете ги преку малините. Повторно ставете во фрижидер.
  4. На крај, стопете ја слатката павлака и чоколадото на средна температура, варете и мешајте додека не се стопат. Сега треба полека да се прелива преку фил и да се врати во фрижидер најмалку 3 часа.