Мињон торта: Вкусен десерт на кој нема да му одолеете!
Состојки:
12 јајца
600 гр шеќер
150 гр мелени ореви
150 гр мелени бадеми
150 гр мелени лешници
3 лажици брашно
1 чаша млеко
1 кесичка ванилин шеќер
250 гр путер
50 гр црно чоколадо
За глазура:
100 гр црно чоколадо
100 гр бело чоколадо
6 лажици масло
Подготовка: За првата кора изматете 4 белки во цврст снег, додавајте постепено 120 гр шеќер, а потоа внимателно измешајте 150 гр мелени ореви и 1 лажица брашно. Печете во тава претходно намастена со масло и попрскана со брашно или обложена со хартија за печење на 180 степени Ц, околу 20 минути.
Втората кора е иста, наместо ореви се додаваат само лешници. Третата кора е исто како и првата, наместо ореви се додаваат само бадеми. За филот изматете 12 жолчки со 240 гр шеќер, чаша млеко, ванилин шеќер и варете додека не се згуснат.
Кога ќе се олади, додадете путер. Поделете го филот на два дела, па ставете 50 гр растопено чоколадо во еден а потоа наизменично истурете ја целата торта со глазура од црно-бело чоколадо.