Најсочното рижото со пилешко и печурки од рерна: Трикот на Џејми Оливер успева секој пат! (РЕЦЕПТ)

24 октомври, 2020
230865_shutterstock-130119785_ls

Дали веќе сте се обиделе да „испечете“ рижото во рерна со пилешко и сушени печурки според рецептот на Џејми Оливер? Срушете ги предрасудите и пробајте – едноставно, сочно и кремасто!

Направете малку поинакво рижото со ароматични сушени печурки и меко пилешко според рецептот на добро познатиот Џејми Оливер, рижото што за разлика од класичното, се готви или се пече во рерна. Ви звучи неверојатно или како полн погодок кога немате многу време да стоите покрај шпоретот?

Одамна знаеме дека Џејми е љубител на италијанската кујна. Тој е мајстор во подготовка на разни тестенини, сосови и рижото, затоа му веруваме кога станува збор за ова рижото. Особено ги сакаме неговите совети и трикови во кујната. Дали веќе сте го пробале трикот на Џејми Оливер за најдобро рижото со печурки?

Состојки:

25гр суви печурки

180мл вода

4 пилешки карабараци

1 чешне лук

400гр ориз

1л пилешки бујон (супа)

4 гранчиња свеж мајчина душица

50гр путер

80гр пармезан

Подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 200 ° С.

2. Истурете печурки со 180 мл топла вода, покријте ги и оставете ги печурките да киснат околу 5 минути. Потоа исцедете ги, но чувајте ја течноста.

3. Исечкајте ги печурките со нож и ставете ги во подлабок сад за печење (од 3 литри), додадете ја течноста во која беа натопени печурките, додадете го пилешкото месо исецкано на помали парчиња, исецкан лук, ориз, мајчина душица и супа. Измешајте добро, покријте го со алуминиумска фолија и ставете го во рерна 35-40 минути, или додека не се свари оризот.

4. Исецкајте го путерот и изрендајте го пармезанот, а потоа измешајте во вареното рижото. Додадете сол и бибер и мешајте околу 3-4 минути додека не се згусне рижото.

5. Послужете веднаш со додавање на пармезан.