НУТРИЦИОНИСТИ ОТКРИВААТ РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВ ЛЕБ: Го намалуваат крвниот притисок, го намалуваат холестеролот и го штитат срцето!
Нутриционистката Зорица Костре вели дека лебот не треба да се исклучува од исхраната, но дека дефинитивно е подобро да се избере тесто што се прави со житарки од цело зрно.
Како гостин во емисијата „РТС Ординација“, Костра откри и два здрави рецепти за лепчиња што имаат бројни здравствени придобивки. Покрај тоа што имаат помалку калории, благодарение на избраните состојки, тие го намалуваат крвниот притисок, го намалуваат холестеролот и поволно влијаат на здравјето на срцето.
Состојки:
1 чаша брашно од леќата
1 чаша ‘ржано брашно
1 чаша овес во зрно
1 чаша вода
½ чаши ленено семе
½ чаши семе од тиква (крлеж)
½ чаши семки од сончоглед
½ чаши семе од сусам
2 лажици масло од семе од грозје
Сода бикарбона (може или не)
Морска или хималајска сол
Подготовка: Чувајте лен и овес во житото потопено околу 2 часа за убаво да отече. Потоа, измешајте ги сите состојки за да добиете мека смеса, која се држи до прстите. Одделете ги парчињата и обликувајте ги лебовите на хартија за печење. Печете 15 минути во рерна загреана на 220 степени С.
“Ленот, крлежот, сусамот, овесот и другите цели зрна се одличен извор на незаситени масни киселини, омега 3, 6 и 9, како и влакна, го намалуваат холестеролот и го намалуваат високиот крвен притисок, тие се корисни за срцето. Брашното од леќата е полно со аминокиселини , а лен, кога е потопен, ги ослабува ензимите што влијаат на неговото варење “, вели Костре.
Леб од пченкарно брашно
Состојки:
200 гр бело пченкарно брашно
200 гр брашно од просо
100 гр ‘ржано брашно
1/2 л вода
4 лажици масло од семе од грозје
1 лажичка море или хималајска сол
1 лажичка сода бикарбона
2 лажички сок од лимон
Подготовка: Овесот во житото исто така треба да се натопи во вода и да се остави да отстои 2-4 часа, за убаво да отече. Измешајте сè и измешајте во тенка смеса. Или во плех обложен со хартија и печете 40 минути на 200 степени.
“Брашното од просо е единственото основно брашно, што значи дека предизвикува основна реакција во организмот, а колку е поголема основната основа на организмот, толку поздрави ќе бидеме. Исто така, просото спречува употреба на јод, што е важно за тироидната жлезда, а истото важи и за лен”. , додава нутриционистот.
И што да се направи за да се „крене“ тестото?
„Најздравата комбинација е 2 лажички сода бикарбона и 4 лажички сок од лимон, помага да се крене тестото“, вели тој, објаснувајќи зошто квасецот е „проблематичен“: создава нешто како грутки кои тешко се варат “.