Пита од млеко: Колач кој со причина Џејми Оливер го нарече НАЈВКУСЕН!

21 ноември, 2020
234763_shutterstock-1666184056_ls


Состојки:

лиснато тесто

1 литар млеко

1/2 стапче цимет

кора 1/2 лимон

45 гр путер

120 гр брашно

200 гр шеќер

1/4 лажиче сол

1/2 лажиче прашок за пециво

4 јајца + 1 за да се премачка тестото

1/4 лажиче арома на бадем

цимет да се посипе


Подготовка: 1. Подмачкајте тркалезен подлабок плех за пита. Расукајте го лиснатото тесто до големината на калапот и обложете ги со него дното и рабовите на калапот. Тестото развлечете го и покријте го со масна хартија. Печете околу 10 минути на 180 ° C додека не порумени, а потоа оставете да се излади додека не биде млако.

2. Загрејте млеко, цимет, кора од лимон и путер на средна топлина. Кога ќе почне да врие, тргнете го од оган и оставете да се излади 20 минути.

3. Измешајте брашно, шеќер, сол и прашок за пециво заедно во голема чинија.

4. Процедете го млекото и додадете го во жолчките, а потоа комбинирајте го со сувите состојки, енергично мешајќи. Додадете вкус на бадем.

5. Смесата матете ја со жица мешајќи додека не стане густа. Изладете ја смесата со ставање на садот со крем во тенџере со ладна вода.

6. Направете белки со капка сок од лимон.

7. Изматете ја смесата со жолчка со миксер за да ги отстраните грутките и нежно промешајте го снегот. Дното на тестото премачкајте го со белка и рабовите со жолчка и наполнете го со смесата.

8. Печете на 180 ° C околу 35 минути. Исклучете ја рерната и оставете 15 минути да се излади, а потоа посипете цимет.