Подобро и од бурек! Солени похувани палачинки со мелено месо (РЕЦЕПТ)

14 декември, 2020
unnamed


Состојки

• 8 печени палачинки

• 450 гр мелено месо (мешано)

• 1 кромид

• 175 гр кисела павлака

• путер

• 1 лажица мајчина душица (алтернативата е магдонос)

• сол

• бибер

• масло за пржење

• 2 јајца

• брашно

• трошки од леб

Подготовка

1. Ситно исецкајте го кромидот и лесно пропржете го во путер или масло. Додадете мелено месо и пржете со постојано мешање. Зачинете со мајчина душица, сол и црн пипер. Промешајте го кремот за да ја направите смесата убаво кремаста. Потоа зачинете ја смесата уште еднаш.

2. Палачинките премачкајте ги со мешавината од месо и завиткајте ги нагоре.

3. Изматете јајца во чинија. Ставете брашно и трошки од леб во посебни чинии. Палачинките превртете ги прво во брашно, па поминете ги низ јајцата и на крај превртете ги во трошки. (Доколку е потребно, поправете ги палачинките со чепкалки за заби.)

4. Во голема тава, загрејте многу масло и лажица путер и пржете ги палачинките со повремено (внимателно) превртување додека не добијат златно жолта боја.

5. Извадете ги палачинките и оставете ги на кујнска хартија да се исцедат.