РЕЦЕПТ: Јапонско тирамису

8 ноември, 2020
1


Искористете ја максимално сезоната на костени и испробајте го ова тирамису.

Состојки:

  • 100 гр шеќер во прав
  • 3 дл слатка павлака
  • 200 гр пире од костен
  • 2 дл силно мелено црно кафе
  • 5 лажици амарето или рум
  • бисквити
  • какао
  • маскарпоне

Подготовка:
Ставете го пирето од костен во мешалка, додадете 1 дл слатка павлака и мешајте кратко додека не добиете мазна смеса.

Изматете ги преостанатите 2 дл слатка павлака.

Додадете шеќер во прав во маскарпонето и мешајте додека не се соединат состојките. Потоа додадете ги костените и измешајте повторно. На крај додадете го шлагот и рачно изматете го со кремот.

Потоа измешајте го кафето со амаретото или румот.

Подгответе чаши во кои ќе го послужите.

Земете два бисквита, натопете ги кратко во смесата со кафе, стиснете ги на дното на шолјата.

Додадете лажица крем, па повторно ставете ред бисквити, па лажица крем и на крај посипете сè со какао. Наполнете ги чашите додека не го потрошите кремот.

Добар апетит!