Рецепт за најдобрите домашни обланди!
Состојки:
4 листови обланди
За фил:
250 гр путер
200 гр шеќер
12 лажици вода
250 гр мелени ореви
250 гр мелен интегрален бисквит
100 гр чоколадо за готвење
Подготовка:
Ставете путер, шеќер и вода во шерпата, па мешајте на умерена температура додека не се соединат сите состојки. Потоа во смесата додадете ореви, бисквити и чоколадо и сè мешајте повторно сè додека не добиете мазен крем. Оставете кратко да се излади, а потоа поделете го кремот на три еднакви делови. Намачкајте на горниот дел од бландите и продолжете додека не ги потрошите и филот и обландите. Замотајте го крајот на обландата во мрсна хартија, па ставете на нив плех за печење за да бидат што е можно поцврсти. Оставете го на ладно и ако сакате, откако тортата ќе се зацврсти, последната обланда можете да ја премачкате со чоколадна глазура.