Рецепт за најдобрите лазањи: Сопствениците на рестораните го кријат овој таен рецепт!

13 октомври, 2020
e3232-680x365_c

Лазањата е омилено јадење на многумина, но тешко е да се најде совршен рецепт за нивна подготовка. Добрата вест е дека вашата потрага е завршена затоа што подолу ви донесуваме рецепт за најдобрата лазања што сте ја изеле некогаш!

СОСТОЈКИ ЗА БОЛОЊЕЗЕ СОС:

5 лажици маслиново масло

1 црвен кромид

750 гр мелено мешано месо

200 мл бело вино

500 мл пире од домати

500 мл вода

1 лажичка сушен босилек

сол, бибер

Исечканиот кромид се динста на масло, се додава месото, се остава да се меша од сите страни додека се меша, се покрива со вино, се додаваат доматот, водата и зачините, а со повремено мешање се вари 30 до 45 минути во полу покриено тенџере на средна топлина. Нека сосот биде доста течен, листовите со лазања ќе ја впијат течноста за време на печењето.

СОСТОЈКИ ЗА БЕШАМЕЛ СОС:

50 гр путер

4 лажици обично брашно

1 литар млеко сол

ПОДГОТОВКА: Ставете малку бешамел во огноотпорен сад со големина од приближно 25 см х 40 см. На неа листови со лазања, па направете слој што повторно ќе го истурите со малку бешамел и сос од болоњезе. Повторете го овој процес додека не ги потрошите сите состојки. Значи – лисја, бешамел, болоњезе. Само бешамелот треба да биде на врвот, а по желба може да посипете со рендано сирење или пармезан. Печете во рерна загреана на 200 ° C 45 минути. Getе добие крцкава кора. Оставете да се излади 15 минути пред јадење.