Рецепт за сочен колач со џин-тоник кој ќе ги воодушеви фановите на истоимениот коктел
Ако сакате да пиете џин и тоник, тогаш сигурно нема да можете да одолеете на џин и тоник тортата. Прочитајте го рецептот за оваа едноставна и сочна торта подолу.
СОСТОЈКИ ЗА БИСКВИТОТ:
– 200 грама брашно
– 100 грама путер на собна температура
– 100 грама шеќер во прав
– 2 мали лажички прашок за пециво
– 4 поголеми јајца
– сок од 1 лимета
СОСТОЈКИ ЗА СИРУПОТ:
– 75 грама кристален шеќер
– 5 лажици џин
– 5 лажици тоник
СОСТОЈКИ ЗА ГЛАЗУРА
– 200 грама шеќер во прав
– 2 лажици џин
– 2 лажици тоник
Се премачкува путер на плехот за печење и се посипува со брашно.
Ставете го шеќерот и путерот исечен на коцки во сад за мешање. Мешајте неколку минути додека не добиете многу мазна и кремаста смеса. Потоа додавајте по едно јајце и мешајте по секое јајце додека не се комбинира целосно со остатокот од смесата. Додадете сок од лимета и промешајте. На крај додадете го просеаното брашно и комбинирајте го со смесата. Ставете ја смесата во калап, израмнете со лажица или шпатула и ставете ја во рерна загреана на 180 степени Целзиусови. Печете околу 30 минути или додека тортата не добие златно жолта боја и рабовите не се одделат од калапот.
Додека тортата сè уште се пече, подгответе го топлиот сируп. Измешајте ги состојките за полнење во тенџере и ставете го на среден оган. Кога шеќерот е целосно растворен, тргнете го од оган. Кога ќе ја извадите тортата од рерна, прободете ја на места со чепкалка за заби и прелијте ја со топлиот сируп. Оставете тортата да се излади целосно.