Рецепт за сочен колач со џин-тоник кој ќе ги воодушеви фановите на истоимениот коктел

18 ноември, 2020
61986871-kolac


Ако сакате да пиете џин и тоник, тогаш сигурно нема да можете да одолеете на џин и тоник тортата. Прочитајте го рецептот за оваа едноставна и сочна торта подолу.


СОСТОЈКИ ЗА БИСКВИТОТ:

– 200 грама брашно

– 100 грама путер на собна температура

– 100 грама шеќер во прав

– 2 мали лажички прашок за пециво

– 4 поголеми јајца

– сок од 1 лимета

СОСТОЈКИ ЗА СИРУПОТ:

– 75 грама кристален шеќер

– 5 лажици џин

– 5 лажици тоник

СОСТОЈКИ ЗА ГЛАЗУРА

– 200 грама шеќер во прав

– 2 лажици џин

– 2 лажици тоник


Се премачкува путер на плехот за печење и се посипува со брашно.


Ставете го шеќерот и путерот исечен на коцки во сад за мешање. Мешајте неколку минути додека не добиете многу мазна и кремаста смеса. Потоа додавајте по едно јајце и мешајте по секое јајце додека не се комбинира целосно со остатокот од смесата. Додадете сок од лимета и промешајте. На крај додадете го просеаното брашно и комбинирајте го со смесата. Ставете ја смесата во калап, израмнете со лажица или шпатула и ставете ја во рерна загреана на 180 степени Целзиусови. Печете околу 30 минути или додека тортата не добие златно жолта боја и рабовите не се одделат од калапот.

Додека тортата сè уште се пече, подгответе го топлиот сируп. Измешајте ги состојките за полнење во тенџере и ставете го на среден оган. Кога шеќерот е целосно растворен, тргнете го од оган. Кога ќе ја извадите тортата од рерна, прободете ја на места со чепкалка за заби и прелијте ја со топлиот сируп. Оставете тортата да се излади целосно.