Рецептот на Гвинет Палтроу за пилешки бургер на тајландски начин

23 септември, 2020
untitled-design-2020-09-22t113325-385


Овој бургер во тајландски стил е едно од омилените јадења на познатата актерка. Открила како сака да го подготвува и какви зачини додава. Количините во овој рецепт се предвидени за 4 плескавици

Состојки:

* 2,4 дл чаша

400 грама мелено пилешко (по можност потемно месо)

2 чешниња лук, многу ситно исецкан

2/3 чаша коријандер,ситно сецкан

2 кромиди, многу ситно мелени

1 лажичка мелено црвено чили

2 лажички сос од риба

половина лажичка крупна морска сол

половина лажичка свежо мелен црн пипер

2 лажици неутрално масло (како масло од канола, грозје или шафран)


Подготовка: Измешајте го пилешкото добро со сите зачини и обликувајте четири хамбургери дебели околу два сантиметри. Секоја плескавица премачкајте ја со масло од шафран од секоја страна. Печете ги на скара или на тава за скара, на среден оган – осум минути од едната страна и пет од друга

escort - Korsan taksi