Сѐ што ви е потребно за подготовка на најдобрите кнедли со сливи (РЕЦЕПТ)

29 септември, 2020
f_6490680_1024

Кој компир да се одбере?

Кога подготвувате кнедли од тесто од компир, обрнете внимание на видот на компирот – купете го брашното и одберете постари компири. Ќе го препознаете по грубата кора, за разлика од младиот компир, кој има многу мазна кора. Нешто постариот има повеќе скроб и помал дел од вода, што е пожелно при подготовка на кнедли.


Не мешајте!

Бидејќи ви треба фина, мека и лесна смеса, варете го компирот во лушпи бидејќи така ќе се избегне вишок вода во компирот. Кога ќе се свари, исцедете го и оставете го да се излади десет минути, а потоа излупете го. Бидете сигурни да го протурите низ цедалка – заборавете да мешате бидејќи смесата, ако ја измешате, ќе биде гумена. Додадете тврдо брашно, малку сол и едно или две изматени јајца во пирето од компири, во зависност од количината на компири.

Полнење

Користете свежо сезонско или замрзнато овошје, парчиња чоколадо, домашен џем, мелени бисквити или креми со поцврста текстура за да ги наполните кнедлите. Само важно е да не претерувате со полнењето! За кремови и намази, една лажичка е доволна, а во случај на сливи, наполнете ги кнедлите со една помала или половина поголема или половина кајсија. Дозирајте помали овошја како што се јагоди, малини, боровинки или рибизли со лажичка, а доколку овошјето е кисело како рибизлите, слободно додадете една лажица шеќер.

Состојки:

1335 грама компири

500 гр остро брашно

малку морско оревче

сол

2 јајца

150 гр путер

100 грама трошки од леб

50 гр шеќер

1 лажичка цимет

сливи

escort - Korsan taksi