Со овој рецепт денот ќе ви започне прекрасно: Јајце на тост со освежувачки прелив!

27 октомври, 2020
083640eb4b13d5fe16b11814f2f70f47-hero

Ако сте пробале сè што можете да ставите на тост, знаете дека има многу можности, од авокадо, слатки и солени намази, пржени јајца или тост со сланина… Еден рецепт се истакнува затоа што покрај тоа што прави здрав појадок, содржи и хранливи состојки кои ќе ве направат и задржат сит долго време, но и задоволен. Откако ќе го пробате овој појадок, сигурни сме дека често ќе се најде на вашата трпеза.


СОВЕТИ ЗА ПОДОБРИ РЕЗУЛТАТИ

1. Сварете ги јајцата што штотуку ги извадивте од фрижидерот затоа што ќе излезат многу подобро.

2. Користете часовник и варете го јајцето точно 6 минути и 30 секунди бидејќи е потребно толку време за жолчката да не се зготви премногу.

3. Изладете ги во ладна вода веднаш штом ќе завршите со готвењето, бидејќи тоа ќе го запре процесот веднаш и нема да се вари тврдо.


Потребно е:

8 јајца

1 чешне лук

1 мал лимон

2 лажички сецкани лисја од босилек

2 лажички исечен кромид

2 лажички исецкани свежи пиперчиња

2 чаши грчки јогурт

2 лажици маслиново масло + малку за украсување

Сол по желба,

бибер по желба

4 големи парчиња леб

4 лажици путер


Подготовка:

Варете ги јајцата точно 6 минути и 30 секунди, кога ќе завршат, пренесете ги во сад со ладна вода и оставете ги таму 2 минути. Излупете јајце под поток ладна вода и оставете го настрана. Во сад измешајте лук, кора од еден лимон, сок од лимон, босилек, млад кромид. Додадете јогурт, маслиново масло, сол и бибер. Мешајте да се комбинира сè добро. Исечете 2 големи парчиња леб или едноставно подгответе 4 помали.


Во тава стопете две лажици путер на тивок оган, додадете 2 парчиња леб и печете додека не поруменат и станат крцкави. Повторете го процесот со преостанатите 2 парчиња леб. Се става сосот од јогурт врз лебот и се става на секои две јајца, а јајцата лесно се кршат со вилушка. Посипете ги со бибер или зачини што останаа и маслиново масло.