СОВРШЕН РЕЦЕПТ: Џем од смокви кои лутите зачини му даваат посебност, а шеќерот може да го избегнете
Смоквите се одлични за нас и би сакале да уживаме во нив дури и кога летото ќе заврши. Ако се согласувате со нас, обидете се да ги исушите на начинот на кој веќе го опишавме, а исто така можете да ги приготвите во џем.
Пробајте го овој рецепт, специјализиран за лути зачини кои убаво ја надополнуваат аромата на смоквите, а доколку сакате можете и да ја намалите количината на шеќер.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
5 килограми смокви
500 грама шеќер
2 вреќички средство за желирање
1 лажичка цимет во прав
1/4 лажиче мелено каранфилче
малку сок од лимон
Исчистете ги и измелете ги смоквите. Измешајте ги сите други состојки, и можете да го изоставите шеќерот. Можете исто така да изберете помеѓу 2 начини на подготовка: варете го овошјето во тенџере со дебело дно на умерена топлина околу еден час или печете ги во рерна загреана на 200 степени. Во вториот случај, проверете дали садот е доволно висок, така што овошјето да не прска во рерната. Готово е кога ќе се намали на околу 2/3. Префрлете го џемот во стерилизирани тегли и добро запечатете ги.