Совршен спој на цреши, крем и чоколадо во еден колач! (РЕЦЕПТ)
Потребни состојки:
Кора:
3 белки
3 лажици шеќер
1 лажица брашно
5 лажици кокос
Фил со цреши:
1/2 тегла компот од цреша (цреши и сок)
100 мл вода
1 лажица шеќер
2 лажици густин
Крем од ванила:
3 жолчки
600 мл млеко
2 лажици шеќер
3 лажици густин
250 мл слатка павлака
1 лажичка екстракт од ванила
Глазура:
150 гр чоколадо
4 лажици масло
Изматете ги белките со шеќер во цврста пена, потоа додадете брашно и кокос и изматете сè со миксер со најмала брзина. Истурете во плех со димензии 30 х 20 см, а потоа посипете го со брашно и истресете ја кората. Ставете да се пече 15-20 минути во загреана рерна на 180 степени. Тестото е готово кога светлото почнува да станува жолто одозгора. Додека кората се пече, направете крем од ванила затоа што треба да се олади. Измешајте жолчки од јајце со шеќер, густин и 100 мл ладно млеко. Оставете го остатокот од млекото да зоврие. Варете и мешајте додека не се згусне. Тргнете го од оган, додадете го екстрактот од ванила, промешајте и ставете транспарентна фолија, па оставете да се излади. За полнењето од цреша исцедете половина од сокот од цреша од теглата, додадете вода. Измешајте густин и шеќер, а потоа измешајте малку сок. Остатокот оставете го да зоврие. Варете и промешајте, кога ќе се згусне, тргнете го од оган. Изматете ја слатката павлака и додадете половина во изладениот крем, изматете, потоа додадете уште половина и изматете повторно. Ако сепак е премногу густо, можете да додадете малку ладно млеко и да изматите сè. Целиот крем од ванила и жолчка посипете го врз црешата да се шири рамномерно. Растопете го чоколадото со масло и прелијте го колачот, убаво израмнете го и протресете го целото тавче за да „легне“ убаво чоколадото.