Старински рецепт на модерен начин! Торта со плазма, деликатес достоен за кралевите!

19 октомври, 2020
деликатес

Вкусен и лесен за подготовка

Состојки:

  • 5 јајца
  • 5 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 2 лажици масло
  • 2 лажици какао

Фил:

  • 500 гр павлака
  • 200 гр шеќер во прав
  • 300 гр мелени бисквити
  • 200 мл слатка павлака
  • 200 мл млеко

Подготовка: Вклучете ја рерната да се загрее до 200 степени. За тоа време, изматете ги белките со додавање шеќер во јак сос. Потоа додадете жолчки од јајце, изматете, потоа додадете масло и повторно изматете. На крај, додадете брашно и какао, па комбинирајте сè со шпатула и протресете во голем плех обложен со хартија за печење или подмачкан со масло и попрскан со брашно. Печете околу 20 минути во зависност од рерната. Треба да остане фино меко.

Изматете ја слатката павлака. Изматете павлака и шеќер во прав и комбинирајте со слатка павлака. Додадете бисквити и изматете сè. Исечете ја кората на два дела, за да добиете два помали. Истурете половина од млекото над првото, почекајте да се апсорбира, а потоа ставете половина од филот. Преклопете со другото, кое го прелеваме со остатокот од млекото, почекајте да се апсорбира, па премачкајте со остатокот од фил и крупно изрендајте го млечното чоколадо одозгора. Оставете да се излади и послужете.

Пријатно.