Топло чоколадо на топ три начини (РЕЦЕПТ)

25 ноември, 2020
untitled-design-2020-11-25t103045-464

Топло чоколадо може да се направи на многу вкусни начини, а ние ви донесуваме – на француски, во верзијата Red Velvet и со колачиња од бело чоколадо и бел слез.

Француското топло чоколадо е богато и кремасто, а оние што го пробале велат дека овој фин, длабок, раскошен вкус не може да се заборави. Во него се додава кафе, што го подобрува вкусот на чоколадото.

Постои и рецепт за фантастично топло чоколадо „Red Velvet“ во кое се става малку ликер од малина. Третиот рецепт е за бело топло чоколадо послужено со колачиња од бел слез.

Француско топло чоколадо

Состојки за 2 големи чаши или 4 помали:

1,5 чаша (2,4 дл) полномасно млеко

половина чаша слатка павлака

2 лажички шеќер во прав

половина лажичка еспресо во прав по ваш избор

220 грама црно чоколадо со најмалку 70 проценти какао, исецкано

шлаг за сервирање

Постапка:

Во тенџере, измешајте полномасно млеко, крем, шеќер и еспресо и варете на средно-висока топлина додека не се појават мали меурчиња околу рабовите. Не дозволувајте смесата да зоврие. Тргнете го од шпоретот, потоа додадете го исецканото чоколадо и промешајте додека не се стопи целосно.

Доколку е потребно, оставете малку повеќе на шпоретот, на тивок оган да се стопи чоколадото целосно и да се соедини со остатокот. Послужете топло со додавање на дарежлива количина шлаг, пренесува wellplated.com.

Red Velvet топло чоколадо

Состојки за две чаши:

125 грама млечно чоколадо

3/4 чаши полномасно млеко

1/4 чаша слатка павлака

1/4 чаша мешавина за торти Red Velvet (достапна во нашите продавници)

2 лажици чамборд или домашен ликер од малина (по избор, но ќе го подобри вкусот)

малку млеко за разредување на топлото чоколадо (по избор)

Постапка:

Ставете ја мешавината од чоколадо, млеко, крем и торта во тенџере и варете на средно-тивок оган, мешајќи постојано, додека не се загрее. Потоа додадете ликер од малина и истурете во чашите. Ако вашето топло чоколадо е премногу густо, додадете малку топло млеко, пренесува showmetheyummy.com.

Бело топло чоколадо

Состојки за 4 чаши:

4 чаши млеко

170 грама квалитетно бело чоколадо, исецкано

лажичка екстракт од ванила

прстофат сол

колачиња од бел слез

Постапка:

Во тенџере ставете млеко, чоколадо, ванила и сол и варете на тивок оган со постојано мешање додека не се стопи чоколадото и смесата не стане мазна. Потоа истурете во чаши, ставете колачиња од бел слез одозгора и послужете веднаш, пренесува celebratingsweets.com.