ТРИЛЕЧЕ ИЛИ ТРИ МЛЕКА, како и да ја наречете оваа торта е ФЕНОМЕНАЛНА! (РЕЦЕПТ)

3 септември, 2020
Trile4e

Бидете сигурни да го пробате!

Кондензирано млеко

Во топла вода (1/3 чаша) додадете половина чаша шеќер во прав, а потоа 1 чаша (од 2 дл) млеко во прав. Ако сакате, можете да додадете путер на крајот. Мешајте со миксер или мешалка додека не се добие посакуваната густина.

Дулче де лече(карамела)

Состојки:

  • 200 гр шеќер
  • 2 лажици вода
  • 200 мл слатка павлака
  • 20 гр путер
  • малку сол

Подготовка:

Загрејте ги шеќерот и водата на умерена температура додека шеќерот целосно не се стопи и не стане карамелизиран. Ова е многу важно, не додавајте други состојки додека шеќерот не стане црвеникаво стаклен и нема грутки. Тргнете го од оган и додадете го путерот. Промешајте, вратете се на оган и додадете топла слатка павлака и малку сол. Добро промешајте и оставете да се крчка на умерена температура околу 5 минути. Густината и бојата на карамелата ќе зависат од должината на готвењето и температурата на која се готви. Ако готвиме подолго, ќе добиеме подебела и потемна карамела. Оставете ја карамелата на собна температура да се олади, ќе има текстура на џем и многу лесно се шири.

Состојки за пандишпан:

  • 4 јајца од класа S
  • 5 лажици брашно (100g)
  • 2 лажици гриз од пченица (30g)
  • 1 лажичка прашок за пециво (6g)
  • 2 лажици ладна вода
  • 1 вреќичка ванилин шеќер
  • малку на сол
  • 100гр шеќер
  • 1,5 лажички екстракт од ванила

Подготовка:

Просејте брашно, додадете гриз, прашок за пециво и вреќа со ванилин шеќер.

Во посебен сад изматете ги белките во цврст снег, а потоа додадете две лажици вода и промешајте. На крај, додадете шеќер и измешајте сè добро во цврста тава.

Во друг сад изматете ги жолчките со екстрактот од ванила, малку да се пени, а потоа додадете ги белките и кратко мешајте со миксер со најмала брзина.

Додадете ги состојките во прав на крајот, постепено, а потоа лесно измешајте ги со маталка за миксер и потоа само измешајте уште малку со силиконска шпатула за да не падне смесата.

Истурете ја смесата во плех со димензии 25х21 см и израмнете ја малку, така што секаде има иста дебелина. Смесата ќе го наполни садот доста, но нема да излезе за време на печењето.

Печете го пандишопанот во загреана рерна на 170 ° C 20-25 минути, во зависност од вашата рерна. Готово е кога ќе добие кафеава боја и ќе се оддели од рабовите на плехот, а може да користите и тест – чепкалки за заби, ако излезе суво, готово е. Оставете ја печената слаткарница настрана да се олади додека се прави преливот.

Прелив:

  • 550мл полномасно млеко
  • 350мл кондензирано засладено млеко
  • 100мл слатка павлака за шлаг

Истурете го млекото, по можност во тефлон тенџере, па оставете го да зоврие и варете околу 2 см од почетното ниво (10-15 мин). Потоа истурете ги другите две млека, измешајте и почекајте сè да зоврие и тргнете го од оган.

Избодете го пандишпанот со чепкалка за заби по целата површина. Во тава за печење, истурете го заливот, од рабовите до средината и така натаму додека не добиете нешто. Покријте ја тавата со алуминиумска фолија и почекајте да се олади на собна температура, а потоа пренесете ја во фрижидер за кратко да се излади. Можете да ја ставите карамелата веднаш, и можете да почекате тортата да ја помине ноќта, а потоа да ја намачкате пред да ја послужите. Во првата варијанта, тортата ќе ја повлече карамелата малку, но карамелата нема да биде многу убава и сјајна. Во втората варијанта ќе имате поубав изглед, но и недоволно комбинирани вкусови на карамела и натопена торта. Во секој случај, задолжително е да стоите тортата, најмалку 8 часа пред сервирање, во фрижидер.