Туршија – рецепт, зимница без конзерванси!

30 септември, 2020
Pickled vegetables in jars on kitchen counter

Рецепт за туршија, каков зеленчук да изберете, како се прави и колку треба да стојат

Туршијата секако се нешто без кое не може да се замисли ниту една трпеза, кога доаѓаат студени денови, а особено сезоната на празници и прослави. Подготовката за зимницата е еден од најстарите начини на чување храна. Овој вид на подготовка, главно овошје и зеленчук, во отсуство на свежо, им овозможи на луѓето да конзумираат нутритивно вредна храна во текот на целата година. Соодветно на тоа, киселите краставички се еден од наједноставните, најпрактичните, но исто така и највкусните начини за зачувување на свеж зеленчук до пролет.

Сите прават туршија, но се чини дека никој не ја сака како нас. Таа дошла на Балканот од Блискиот исток со Турците, а на Интернет може да се најде информација дека марината од Травник за првпат се споменува во записите од 17 век, од турскиот патеписец Евлија лебелеби. Во тоа време, правилата беа направени од карамут, посебен вид круша, што се користеше за салата по ферментација, според Википедија.

Подготовката на туршијата може да се пријави на безброј начини, а зависи од вас кој зеленчук ќе го користите. Исто така, треба да бидете претпазливи со додавање додатоци. Различни адитиви што се користат во големи количини, особено во купените варијанти, можат да предизвикаат сериозни нарушувања на здравјето. Од таа причина, индустриските кисели краставички, односно оние што можете да ги купите во продавниците, треба да се избегнуваат што е можно повеќе. Домашните кисели краставички се единствениот правилен избор.

Можеби ќе ве интересира

Туршијата најдобро се користи како предјадење – за зголемување на апетитот (како зимска салата), како што е, на пример, ајварот е одлично предјадење со леб, или како додаток на печено месо.

Иако можете да најдете голем број различни рецепти на Интернет, познато е што се става во туршијата за да се направи вкусно и крцкаво.

Дали туршијата е здрава?

Нутриционистите велат дека секој организам е различен, па сè се сведува на обиди и грешки. Она што одговара на една личност не значи дека ќе одговара на друга. Повеќето луѓе кои јадат ферментирана храна, според некои истражувања, имаат поздрави цревни бактерии во стомакот. Нутриционистите препорачуваат две до три порции ферментирана храна на ден, но секој треба да ја јаде оваа храна во количина што одговара на нив.

Правилната подготовка на туршијата е секако еден од најдобрите начини да се зачуваат вредните хранливи состојки како витамини, минерали и растителни влакна во зеленчукот.

Туршијата има многу добри страни:

  • Одржува здрава цревна микрофлора
  • Ја враќа цревната лигавица
  • Стимулира метаболизам и варење
  • Го подобрува имунитетот
  • Некои истражувања покажаа дека може да спречи рак, особено на дебелото црево
  • Го регулира крвниот притисок
  • Ги намалува покачените нивоа на холестерол
  • Ублажува алергии и проблеми со кожата
  • Го подобрува расположението
  • Добро е за дијабетичари
  • Со туршијата не треба да се претерува

Индустриски, но и домашни кисели краставички, поради присуството на оцетна киселина, сол и конзерванси, можат да бидат тешки за оние кои имаат гастритис и оштетување на хранопроводот и фаринксот. Исто така, без оглед на фактот дека домашните кисели краставички се здрава храна, не треба да се претерува бидејќи може да ги оштетат мукозните мембрани и другите органи за варење. Не сите туршии се препорачуваат за луѓе со псоријаза.

Ако имате гастритис, експертите препорачуваат, пред да се конзумира туршијата, употреба на капки или лекови, специјално дизајнирани за вакви проблеми, за заштита на гастричната мукоза.

Важно е да се напомене дека постои голема разлика помеѓу зимското складирање складирано дома и комерцијално обработеното. Сулфатите се присутни како конзерванси во индустриската зима, и тие можат да предизвикаат тешкотии во дишењето кај деца со астма (кашлица, „крцкање“ во белите дробови, отежнато дишење), според бројни експерти ширум светот.

Колку калории има во туршијата?

Според експертите, 100 грама датотека има само 130 калории. Сепак, не е важно како ги консумирате. Како прво, не треба да претерувате кога станува збор за количините.

Се препорачува половина чаша сецкан кисел зеленчук на ден. Исто така, препорачливо е да не ја загревате туршијата бидејќи на тој начин ги губи своите корисни својства.

Дали треба да се додаде конзерванс на туршијата?

Објаснувања и истражувања може да се најдат на Интернет, кои покажаа дека грозјето и индустриските конзерванси не се најдобриот избор за подготовкана туршија. Наместо тоа, се препорачуваат природни варијанти како оцет, сол и шеќер, што ќе им овозможи на зеленчукот да го зачува целиот вкус и текстура по ферментацијата, без штетни ефекти.

Туршијата, домашни овошни сокови и сирупи, на кои им се додава грејпфрут (калиум метабисулфит) може да предизвикаат главоболки, бидејќи грејпфрутот се распаѓа во сулфур диоксид и калиум сулфат во кисела средина, велат експертите, и ако грејпфрутот се користи во подготовка за зима, тој е многу важно е правилно да се дозира. Точната доза на грозје е максимум 0,5 грама на еден килограм готов производ.

Подготовка на туршијата

Количината кисел зеленчук се одредува според големината на садот (буре) и вашите потреби.

Најважното нешто што треба да се запамети е дека целиот зеленчук мора да биде целосно здрав. Краставиците и пиперките што ги ставате треба да бидат цврсти и, кога ќе ја скршите краставицата, ќе пукне, како кога ќе исечете гранче на половина. Паприката исто така треба да биде кршлива, цврста, без меки делови, па затоа би било најдобро да отворите, особено ако купувате на големо, да видите дали е здрава внатре.

Состојки:

  • 2 кг зачинета зелена пиперка
  • 2 кг зелени домати
  • 2 кг краставици
  • 2 кг карфиол
  • 1 кг моркови
  • Кромид, лук, целер или зелка по избор (ако сакате пиперки полнети со зелка)
  • Суштина на кисела краставица (саламура):
  • 1 литар врела вода
  • 9 л ладна вода
  • 300 гр сол
  • 200 гр шеќер
  • 2 л 9% алкохолен оцет
  • 1 вреќа со пиперки
  • 2 вреќи грозје (по избор)
  • 2 кесички конзерванс (по избор)

Подготвување на кисел зеленчук

Целиот кисела зеленчук треба добро да се измие и да се шири на рамна површина, така што ќе се исуши добро во следните неколку дена. Кога станува збор за миење кисел зеленчук, краставиците треба кратко да се натопат во вода, а потоа добро да се измијат и да се исечат стебленцата.

Пиперките (по можност жолти и зелени) и доматите треба да се прободат со вилушка на неколку места, со цел полесно да се кисели. Исечкајте ја карфиолот на цвеќе, и исчистете го младиот морков, а ако е подолг, исечете го по должина, излупете го кромидот и исчистете ја зелката од надворешните лисја, а потоа исечете ја на четвртини.

Карфиолот мора да биде бел како снегот, не случајно жолт или да започнал да жолти. Сите овие фактори можат да ја расипат киселата краставица. Морковот не треба да биде мек.

Целата ваша работа може да пропадне ако ставите само една пиперка што започна некаде да се расипува.

Подготовка на суштината на киселата краставица:

Суштината за киселата краставица најдобро се готви ден претходно. Прво, зовријте вода со шеќер и сол, а потоа додадете оцет, бибер и зрна грозје (ако подготвите на тој начин) и оставете го да се вари петнаесет минути. Потребно е целосно да се излади пред да се истури во кисела краставица.

Ако го користите, никогаш не треба да ставате конзерванс во топла вода. Водата мора малку да се излади пред да ја додадете.

Перење тегли со кисели краставички и буриња

Зимските тегли задолжително измијте ги со детергент и топла вода или мешавина од сода бикарбона и оцет. Потоа добро исплакнете ги и оставете ги да се исушат преку ноќ или цел ден.

Ако сакате да ги стерилизирате теглите, можете да ги измиете во машина за миење садови или во рерна, мокрејќи ги со топла вода, распоредете ги на плех и ставете ги во рерна. За да не попуштат, се препорачува температурата да не надминува 100 степени. Потребни се дваесетина минути целосно да се исушат и стерилизираат.

Кога ќе ги извадите од рерна, внимавајте затоа што се топли!

Ако ја ставите туршијата во буриња, проверете дали се чисти што е можно повеќе. Секоја и најмала нечистотија може да биде активирач за создавање бактерии кои сигурно ќе ја уништат вашата зима. Затоа, измијте ги бурињата со топла вода и детергент, исплакнете добро и оставете да се исуши добро.

Најдобро е да се чува туршијата или во буриња или во стаклени тегли.Таа не треба да се чува во пластични садови, бидејќи штетните материи од пластиката мигрираат во храна.

Важно е добро да се затвори марината во тегли, или со херметички капаци или со метални, да се користат мрежи за притискање зеленчук и преку целофан.

Ако ја ставите туршијата во тегли, саламурата треба да биде 2 см под горниот дел на теглата.

Кога саламурата е посолена, туршијата ќе созрее побрзо и ќе бидат подобра зачувана во текот на зимата. Ако е помалку солено и времето е топло, ставете оцет во него и на тој начин киселата краставица нема да се расипе.

Туршијата во буре:

Ако ја оставите киселата краставица во бурињата, прво истурете сол на дното и убаво навлажнете ја со оцет. Прво, морковот се става, и ако е мал, не се сече, а ако е поголем, се сече на два дела. Карфиолот е поделен на големи рози и се додава на морковот во буре. Доматите и пиперките се следни, а на крајот се додаваат корнишони. Краставиците ќе бидат подготвени први, па затоа се ставаат последни. Додека зеленчукот се разредува, можете, ако сакате, да додадете грубо исечен целер, како и во слоеви една глава лук, исечен на половина. Ако морковот доминира морков, препорачливо е да додадете повеќе сол.

После тоа, зеленчукот се притиска со камен. Останува така 20 часа и само следниот ден се истура со вода и капакот е затворен.

Најдобро е да се подготви и да се чува во ладна оставата, чајната кујна или подрумот. Пред да ја истурите супата, односно саламурата, треба да се додаде во бурето со значителна количина (буре од 50 литри доаѓа со килограм сол). И, се разбира, не заборавајте да истурете саламура.

Вака подготвената туршија е целосно конзервирана без никакви додатоци, сосема природна и без страв од расипување. Општо е познато дека храната добиена со ферментација е доста здрава и богата со пробиотици.

Истурање на туршијата

Важно е да се напомене дека марината не треба да се истура ако ја ставите во тегли. Може да го тресете неколку пати неделно додека не „созрее“.

Ако ја ставите во буре, во тој случај, во текот на првата недела, марината треба да се истура секој втор ден, во текот на втората недела, марината треба да се истура секој втор ден, а кога ќе зрее – еднаш месечно.

Ако саламурата е лигава, процедете ја, зовријте ја и додадете повеќе сол. Саламурата се вади од со црево, со влечење сок со уста и оставајќи да тече во голема шерпа. Кога шерпата е полна, вратете ја саламурата во бурето. На овој начин, марината се истура во селото и е многу вкусна.

На тој начин, ќе биде рамномерно солена.

Кога марината е подготвена и колку долго може да стои

На прво место, важна е подготовката на самата туршија, а потоа и дали ја чувате на соодветно место. Во зависност од тоа дали сте го истуриле правилно, таа ќе биде подготвена за консумирање по само 14 дена, но обично трае околу дваесетина дена.

Ако го чувате на темно и ладно место, може да ви трае до пролет, се разбира, ако не го јадете дотогаш.

Цени на кисел зеленчук

Изборот што да ставите во туршијата зависи од вас. Сепак, класичната туршија вклучува: корнишони, карфиол, моркови, пиперки, шила и грав, зелени домати и пиперки полнети со зелка.

Цените во продавниците и маркетите варираат, и честопати ќе добиете значителни попусти на поголеми количини зеленчук. Цените на морковите се движат помеѓу 30 и 50 динари за килограм, зелка 40 – 60 динари, пиперки од 85 до 120 и грав од 90 до 140 динари, зелени домати 40 – 60 динари, корнишони од 70 до 90 динари, кромид од 25 до 100 динари, а карфиолот од 50 до дури 200 динари.

Сега, кога ги имате сите информации, „фрлете се“ во подготовката и бидете сигурни дека, со нашиот рецепт и објаснувања, туршијата нема да биде ниту премногу кисела, ниту премногу солена, а сепак крцкава.

 Со еден збор – феноменално.

escort - Korsan taksi