Во овој cheesecake со бело чоколадо ќе се заљубите на прв залак! (РЕЦЕПТ)

28 ноември, 2020
1356377 (1)


Состојки

За кремот:

200 гр бело чоколадо

300 гр крем сирење (на собна температура, исцедено од течност)

3 дл слатка павлака

1 лажичка сок од лимон

1 лажичка екстракт од ванила

За бисквит:

175 гр бисквити

50 гр омекнат путер

Cheesecake s bijelom čokoladom

Подготовка Ви треба калап за торта со дијаметар од 20 инчи.

1. Скршените парчиња бело чоколадо ставете ги во врел сад со малку вода што сте ја положиле над тенџере со врела вода. Парете додека чоколадото целосно не се стопи, внимателно мешајќи со шпатула.

2. Поставете го чоколадото на страна да се излади на собна температура, но имајте во предвид дека мора да остане течно.

3. Додадете путер и повторете ја постапката додека смесата не почне да се намалува и да се држи до сечилото. Ако го направите ова рачно, ставете ги бисквитите во вреќа, издробете ги во трошки со чекан или чаша, а потоа стопете го путерот и промешајте ги трошките од бисквити, така што смесата ќе се соедини.

4. Притиснете ја смесата во калапот за торта (оставете го бисквитот малку подебел по работ на плехот). Оставете го да се соедини во фрижидер додека го правите кремот.

5. Изматете го крем сирењето во голема чинија користејќи процесор за храна, а потоа додадете го стопеното бело чоколадо.


6. Изматете ја слатката павлака во шлаг потоа нежно промешајте ја во кремот двапати. Додадете сок од лимон и екстракт од ванила и промешајте повторно.

7. Истурете го кремот над бисквитите и измазнете го со шпатула. Покријте ја тортата со фолија и ставете ја во фрижидер преку ноќ. Пред сервирање, оставете го чизкејкот да стои 10 минути на собна температура и тогаш извадете го од калапот.