ЗА ДОЖДЛИВИ ВЕЧЕРИ И ДОМАШНО ДРУЖЕЊЕ: Рецепт за здрава и нискокалорична пица!

25 октомври, 2020
pica naslov

Пред да започнете да подготвувате нискокалорична пица, важно е да се напомене дека тестото, поради неколкуте состојки, треба да се подготви ден претходно и да ги следите точните чекори.

Нискокалорична пица содржи само моцарела и зеленчук и има помалку од 1300 калории, во зависност од видот и количината на зеленчук и количината на сирење. Значи, парче од оваа здрава пица има едвај 150 калории, а тој број можете да го намалите со додавање помала количина сирење.

Состојки за тесто:

0,08 гр сол (0 калории)

0,04 гр шеќер (0 калории)

0,05 мл маслиново масло (10 калории)

20 брашно исклучиво за пица (600 калории)

1/8 коцка свеж квасец (5 калории)

2 дл вода (0 калории)

Други состојки:

3 дл излупени домати (15 калории)

200 гр моцарела (600 калории)

Додатоци по желба: свеж зеленчук – печурки (100 гр – 16 калории), пиперки (100 гр – 20 калории), тиквички (100 гр – 15 калории), рукола, шери домати.

Подготовка

Ставете шеќер, вода, свеж квасец и брашно во голем пластичен сад, додадете маслиново масло и сол. Измешајте ги сите состојки додека смесата не се формира во поцврсто топче. Оставете го тестото да стои три до четири часа на собна температура, додека добиената смеса не се зголеми двојно.

Откако тестото ќе се зголеми, завиткајте го во фолија за храна и ставете го во фрижидер два часа.

Извадете го тестото од фрижидер, оставете го да стои еден час на собна температура и повторно замесете го (месете околу 3 минути).

Оставете го тестото да стои на собна температура два до три часа.

Потоа ставете го во фрижидер преку ноќ.

Наутро извадете го тестото од фрижидерот и повторете ги чекорите.

Таквата подготовка на тесто е оригинален италијански процес на подготовка на тесто за пица, и сите чекори се неопходни поради малиот број на состојки. Состојките што ќе ги ставите на тестото совршено ќе се стопат поради малата количина на сол и шеќер.

Кога тестото е подготвено, намастете го листот за печење со маслиново масло и превртете го тестото сè до рабовите на листот. Загрејте ја рерната на максимална температура.

На истегнатото тесто прво ставете незачинети излупени домати. Ставете 250 гр моцарела на излупените домати и наредете зеленчук исечен на парчиња – свежи печурки, пиперки, тиквички…

Печете ја пицата 10 до 15 минути на максимална температура. Веднаш штом ќе го извадите од рерна, наросете ја испечената пица со 0,02 дл маслиново масло и веднаш додадете три до четири лисја свеж босилек. Оставете ја пицата да отстои пет минути за да се проникнат сите вкусови, а потоа послужете ја.