Здрав, вкусен и лесен рецепт за зимска торта: Кој би можел да ѝ одолее?

Невообичаена комбинација од наут, урми, цимет и кокос се вистинска сензација што за кратко време пристигнува на вашата трпеза. Нема да поминувате часови покрај шпоретот и ќе го воодушевите вашето семејство.
Состојки:
-за основата
(калап 18 см)
– 150 гр варен или пастеризиран наут
– 100 гр сурови урми
– 50 гр брашно од кокос
– 3 лажици стопено масло од кокос
– ½ лажички цимет
-за фил
– 450 гр сурови индиски ореви
– 150 мл вода
– 150 мл агава (може и мед)
– 100 мл кокосово масло
– Сок од 1 лимон
– 1 лажичка ванила
-за прелив
– 100 мл кокосово млеко
– 100 мл агава
– 1 лажичка ванила
Инструкции за подготовка:
1. Ставете индиски ореви во шерпа, турете вода и варете 20-25 минути.
2. Изматете ги сите состојки за основата во мешалка или блендер и ставете ги во калап.
3. Исцедете ги зготвените индиски ореви од вода и изматете ги во мешалка или блендер со останатите состојки за полнење, па ставете ги над основата.
4. Ставете ја тортата во фрижидер 2-3 часа-
5. Пред сервирање, измешајте ги состојките за полнење и истурете го секое парче пред да го сервирате.