Здрав, вкусен и лесен рецепт за зимска торта: Кој би можел да ѝ одолее?

21 декември, 2020
237545_zimska-torta_ls

Невообичаена комбинација од наут, урми, цимет и кокос се вистинска сензација што за кратко време пристигнува на вашата трпеза. Нема да поминувате часови покрај шпоретот и ќе го воодушевите вашето семејство.

Состојки:

-за основата

(калап 18 см)

– 150 гр варен или пастеризиран наут

– 100 гр сурови урми

– 50 гр брашно од кокос

– 3 лажици стопено масло од кокос

– ½ лажички цимет

-за фил

– 450 гр сурови индиски ореви

– 150 мл вода

– 150 мл агава (може и мед)

– 100 мл кокосово масло

– Сок од 1 лимон

– 1 лажичка ванила

-за прелив

– 100 мл кокосово млеко

– 100 мл агава

– 1 лажичка ванила


Инструкции за подготовка:

1. Ставете индиски ореви во шерпа, турете вода и варете 20-25 минути.

2. Изматете ги сите состојки за основата во мешалка или блендер и ставете ги во калап.

3. Исцедете ги зготвените индиски ореви од вода и изматете ги во мешалка или блендер со останатите состојки за полнење, па ставете ги над основата.

4. Ставете ја тортата во фрижидер 2-3 часа-

5. Пред сервирање, измешајте ги состојките за полнење и истурете го секое парче пред да го сервирате.