Ролат од јагоди: Сочен и кремаст десерт готов за само еден момент!

9 мај, 2020
ролат 0

За подготовка на овој десерт се потребни 30 минути, а вкусот е навистина фантастичен

Состојки за бисквит:

  • 6 јајца
  • 250 грама шеќер
  • 2 лажици масло
  • 2 лажички прашок за пециво
  • ½ лажичка сол
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 185 гр брашно
  • 40 грама шеќер во прав

Состојки за крем:

  • 250 грама шеќер
  • 225 грама крем сирење
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 300 грама јагоди

Подготовка:

  • Загрејте ја рерната на 160 Целзиусови степени, а јајцата изматете ги во сад.
  • Додадете шеќер и повторно мешајте додека не се соединат сите состојки.
  • Додадете масло, прашок за пециво, сол и екстракт од ванила.
  • Додадете брашно и мешајте додека не се соединат сите состојки и добиете изедначена смеса.
  • Истурете го тестото во сад за печење обложен со хартија за печење и рамномерно распоредете го.
  • Печете 10 до 15 минути.
  • Поставете кујнска крпа или пешкир на работната површина во кујната, и посипете со шеќер во прав.
  • Откако ќе се испече кората, превртете го на крпа и подигнете го за да се тркала кората.
  • Ставете ја во фрижидер 20 до 30 минути.
  • Во сад измешајте го крем сирењето, шеќерот и екстрактот од ванила и ставете го кремот настрана.
  • Потоа, извадете ја кората на работната површина и одвртете рамномерно распоредете ја мешавината од крем сирење.
  • Потоа ставете ги исецканите јагоди и ролајте ја кората.
  • Посипете шеќер во прав одозгора и оставете да се излади во фрижидер.